Ministerul Energiei a demarat proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, prin intermediul Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). În cadrul procedurii de licitație publică, două companii au depus oferte pentru realizarea „Studiului de Fezabilitate și Documentația tehnico-economică aferente obiectivului de investiții Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești”.
„După ani de zile în care încrederea multora în acest proiect se pierduse, depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate reprezintă momentul cheie prin care domeniului energetic românesc trece la o altă etapă, cea a proiectelor mari. Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești reprezintă o etapă esențială în consolidarea infrastructurii energetice a României. Această investiție strategică nu doar că va spori securitatea energetică a țării, dar va contribui semnificativ la dezvoltarea durabilă și la creșterea competitivității pe piața europeană de energie, în contextul creșterii accelerate a capacităților de producție intermitentă de energie verde (solar și eolian). Suntem hotărâți să continuăm să sprijinim astfel de proiecte care aduc beneficii pe termen lung pentru toți cetățenii prin energie sigură, la un preț corect și cât mai verde”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpuștești reprezintă un pas important pentru dezvoltarea energetică a României. Aceasta va aduce numeroase avantaje, inclusiv îmbunătățirea regimului de funcționare a centralei nucleare de la Cernavodă, în special în contextul construirii Unităților 3 și 4, precum și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili. Hidrocentrala va facilita transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină, va contribui la reglajul frecvență – putere, va asigura rezerva terțiară rapidă și rezerva de avarie de scurtă durată. De asemenea, va crea condiții optime pentru funcționarea centralelor electrice intermitente regenerabile, va furniza putere reactivă și va funcționa în regim compensator, respectând standardele de calitate a energiei electrice. Acest proiect va îmbunătăți participarea Sistemului Energetic Național (SEN) la piața unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranță și posibilitatea exploatării SEN în condiții tehnice și economice superioare.
„Echipa SAPE va evalua cu atenție aceste oferte pentru a asigura respectarea cerințelor legale și pentru a avansa cu succes acest proiect de importanță vitală pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, o dată cu acesta, putem spune că, oficial, a demarat realizarea hidrocentralei Tarnița”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, Președintele Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie.
In sfarsit , o stire buna …pe canicula asta ! Bravo , incepem sa fim profesionisti , iar daca se revizuieste si chestiunea cu fotovolaticele in sensul ca trebuie sa instaleze fiecare cat are consumul propriu …va fi aproape bine ! nu va creea probleme nici componenta reactiva a puterii si nici investititi cu modernizarea transportului si distributiei energiei electrice nu vor fi imense ! Specialistilor le revine sarcina de a da solutii pe masura pregatirii lor de inalta clasa ! Le urez succes, tuturor !
Nu stiu ce dreaqu vreti voi la Tarnita, dar stiu ca ACOLO AM FACUT NOI, COMUNISTII, O DITAMAI HIDROCENTRALA DE 45MW.Aaaaaaaa,vreti sa mai sifonati ceva bani cu STUDII DE FEZABILITATE, PROIECTE, LICITATII. SUCCESURI BAIETI
A demarat ??!! A redemarat al cincilea Studiu de Fentabilitate , dar nu proiectul . Aceste studii ne arata fata mârșavă a hoților care jecmănesc , perfect legal , România. Dar dacă vreți să o construiți , puteți face apel la PCR , care le construia și fizic nu doar le cuantifica in studii fără rost și fără final . Ne-am cam saturat de atâtea construcții, construite pe hârtie și pentru care România, ia credite cu găleata la dobânzi de cămătari, pentru a le depozita in Banca lui Isărescu .
Ministrul spune jumatati de adevaruri (nu porneste constructia hidrocentralei, ci un nou studiu de fezabilitate)
O hidrocentrala cu pompaj are un randament in jur de 60%, adica:
Cand producem mai mult curent decat consumam, pompam apa in hidrocentrala (in amonte) si folosim curentul electric din fotovoltaice, eoliene, nucleare etc.
Cand avem consum mai mare, coboram apa si o transformam in curent.
Urcarea si coborarea apei intampina forte de frecare care nu sunt neglijabile si produc pierderi.
Dar tot e mai bine decat nimic.