Miniștrii de Externe și ai Apărării din țările NATO au convenit să susțină Afganistanul și după retragerea forțelor lor militare

Șefii diplomaţiilor și miniștrii Apărării din țările NATO au convenit marți să continue susținerea Afganistanului chiar și după retragerea forțelor militare, a anunțat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg. „Miniștrii respectivi”, a declarat Stoltenberg la încheierea unei reuniuni virtuale organizate marți, „au convenit că susținerea în continuare a Afganistanului este cel mai bun mijloc de a contribui colectiv la eforturile de pace în această țară”. Domnia sa a precizat că „NATO își va menține o prezență diplomatică civilă la Kabul, chiar și după retragerea forțelor sale”, o retragere ce are loc în prezent „într-o manieră ordonată și coordonată”. „Noi punem capăt misiunii noastre militare”, a mai spus Jens Stoltenberg, „dar nu încetăm să-i sprijinim pe afgani. Miniștrii Apărării au dezbătut calea de urmat în viitor. Vom continua să finanțăm forțele de securitate afgane, să oferim consiliere și un sprijin pentru întărirea capacităților agențiilor de securitate afgane”, a informat Stoltenberg. NATO gândește de asemenea maniera în care va furniza educație și formare militară trupelor afgane undeva în afara Afganistanului, cu accent pe formarea forțelor speciale. Va fi analizată inclusiv modalitatea de finanțare a serviciilor care să permită aliaților și comunității internaționale să rămână la Kabul, inclusiv să ofere sprijin aeroportului.
Reuniunea virtuală de marți ce i-a reunit pe miniștrii de Externe și ai Apărării din țările NATO a dezbătut de asemenea „Agenda 2030” a NATO care vizează întărirea Alianței atlantice pentru viitor, în perspectiva summitului NATO ce va avea loc la 14 iunie la Bruxelles. „Miniștrii participanți au convenit asupra necesității adoptării de decizii ambițioase pentru a arăta că Europa și America de Nord sunt unite în actualele condiții ale competiției mondiale. Unitatea transatlantică trebuie să se exprime nu doar în vorbe, ci și în acțiuni”, a subliniat Jens Stoltenberg.


- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW