Miniştrii de finanţe din UE, îngrijoraţi de criza preţurilor la energie

Zilele trecute, pe fondul crizei energetice, Nadia Calviño, Prim Vice-Președinte și Ministrul Economiei și Transformare Digitală, Spania, Bruno Le Maire, Ministrul Economiei, Finanțelor și Redresării, Franța, Alena Schillerová, Ministrul Finanțelor, Cehia,Christos Staikouras, Ministrul Finanțelor, Grecia şi Dan Vîlceanu, Ministrul Finanțelor, România au dat publicităţii urmatorul comunicat comun:

“Prețul gazului și prețurile angro ale energiei electrice au crescut dramatic în ultimele luni. Este o povară considerabilă și în creștere pentru gospodării și pentru companiile noastre, cu un impact deosebit de intens asupra celor mai vulnerabili și a IMM-urilor.

Propunem următoarea abordare, bazată pe 5 piloni:
1. În primul rând, este necesară o abordare comună la nivel european. Avem nevoie de un set de instrumente de politică europeană pentru a coordona răspunsurile naționale, pentru a reacționa imediat la creșterile dramatice ale prețurilor. 

2. În al doilea rând, în ceea ce privește gazul, ar trebui să investigăm funcționarea pieței europene a gazului pentru a înțelege de ce cantitățile contractate de gaze au fost insuficiente. De asemenea, ar trebui să elaborăm linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua creșterea prețurilor. În plus, ar trebui să ne coordonăm mai bine achizițiile de gaze pentru a ne crește puterea de negociere.

3. În al treilea rând, trebuie să reformăm piața angro de energie electrică. Piața electricității are multe avantaje: asigură  aprovizionarea cu energie în orice moment, pentru toate țările europene, însă trebuie îmbunătățită pentru a stabili o legătură mai bună între prețul plătit de consumatori și costul mediu de producție al energiei electrice, în mixurile naționale de producție. Acest lucru este cu atât mai important cu cât decarbonizarea va duce la creșterea folosirii energiei electrice în economie.

4. În al patrulea rând, ar trebui să ne concentrăm pe obținerea independenței energetice prin investiții în diversificarea aprovizionării cu energie și reducerea dependenței europene de țările exportatoare de gaze, cât mai curând posibil. Electricitatea obținută cu emisii reduse de carbon, de exemplu biomasa, energia eoliană și solară, va juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării noastre cu energie.

5. În al cincilea rând, Sistemul european de tranzacționare a emisiilor (ETS) este esențial pentru a stabili un preț explicit al emisiilor de carbon și pentru a începe tranziția energetică. Prin urmare, pentru a le oferi părților interesate, publice și private, oportunitatea de a-și planifica din timp și de a-și muta investițiile către activități cu emisii reduse de carbon, trebuie să asigurăm un preț mai predictibil al carbonului și să evităm volatilitatea excesivă” – se arată în scrisoarea comună.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW