Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, joi, după ce instanța a suspedat prelungirea mandatului șefului Statului Major General, Nicolae Ciucă, că “nu este contextul bun să vorbim de o asemenea situație” în timpul reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre UE la București.
Reamintim că Armata română a rămas fără comandant chiar în timpul vizitei șefului NATO la București.
Nu este o decizie definitivă, dar este executorie.
Jens Stoltenberg s-a întâlnit, joi, cu Klaus Iohannis, cu care a discutat situația blocajului achiziției de corvete , dar și despre înzestrarea armatei si despre bugetul alocat de Romania pentru Apărare.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de Ministerul Apărării pentru această funcţie.
Ulterior, Ministerul Apărării a transmis către Preşedinţie o plângere prin care cere anularea decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă.
”Ministerul Apărării Naţionale a depus marți, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării.
În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale
Iohannis a subliniat că decizia de a ataca în contencios decretul preşedintelui de prelungire a mandatului generalui Ciucă în fruntea Armatei este una periculoasă şi arată că PSD vrea să preia toate funcţiile din România.
„Faptul că se adresează în contencios mi se pare un demers riscant, inoportun. Sunt acțiuni prost gândite, de tip PSD-ist. PSD vrea să pună mâna pe toate funcțiile din stat”, a subliniat Klaus Iohannis.