Magda Dragu (gds.ro)
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, duminică, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul adoptă o ordonanță de urgență care va modifica ”activitățile ce țin de închiderea anului școlar și derularea examenelor”, din cauza grevei din învățământ.
„În şedinţa de astăzi avem o ordonanţă de urgenţă prin care dorim să completăm calendarul activităţilor ce ţin de închidere anului şcolar şi derularea examenelor. De fapt, este vorba de examenul de bacalaureat şi de cele de evaluare naţională. Sunt trei puncte principale. Aceste aduc clarificări în modul în care se vor desfăşura activităţile în perioada imediat următoare, în ceea ce priveşte încheierea anului şcolar şi desfăşurarea examenelor de bacalaureat, fără a fi afectate etapele în care acestea se vor desfăşura”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.
Ligia Deca a prezentat cele mai importante 3 puncte ale acestei ordonanțe de urgență
Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat cele mai importante 3 puncte ale acestei ordonanțe de urgență:
”Ministerul Educației adaptează calendarul și procesele de finalizare a anului școlar, cât și cele referitoare la evaluările naționale. În ordonanța de urgență de astăzi sunt trei măsuri.
Una, referitoare la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea ușurează, practic, tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de bacalaureat. Reușim astfel cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat. Copiii termină astfel la data la care se așteaptă și să poată merge mai departe pe parcursul lor educațional.
A 2-a măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă. Adică nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru titularizare. Motivul îl constituie numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest. Și avem nevoie ca toți candidații care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru, pentru a avea resursa umană în toamnă necesară pentru desfășurarea procesului de învățământ.
A 3-a măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a 6-a cu rol de diagnostic, pe care noi o efectuam anual în sistem în acest an școlar, nu se va mai susține.
Din nou, subliniez, probele scrise, atât ale evaluării naționale de la sfârșitul clasei a 8-a, cât și probele scrise ale examenului de bacalaureat rămân în același calendar, permițând tuturor elevilor să meargă mai departe așa cum era programat și așa cum își doresc.”