Ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc, a participat ieri, 9 iulie 2019, la Sarajevo, la Summit-ul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizat de Bosnia și Herțegovina, în calitate de Președinție-în-exercițiu (PiE) a SEECP. Summit-ul SEECP este principalul for politic al SEECP și este organizat anual, la finalul unui mandat de PiE.
Agenda reuniunii a inclus o dezbatere a evoluțiilor recente din regiunea Sud-Est europeană, evaluarea stadiului proceselor de integrare europeană și euro-atlantică derulate de candidații și aspiranții din regiune și a sprijinului pe care cooperarea în cadrul SEECP o poate oferi acestor procese. De asemenea, participanții au discutat despre proiectele și inițiativele de conectivitate dezvoltate în regiune și între regiune și UE.
În intervenția sa, ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc, a felicitat PiE a Bosniei și Herțegovinei pentru organizarea reuniunii și exercitarea mandatului său. A arătat că Președinția română a Consiliului de Miniștri al UE a inclus, printre prioritățile sale, conectivitatea, care trebuie să reprezinte punctul central al schimburilor economice și comerciale în regiune, inclusiv între regiune și UE. A subliniat că, prin promovarea digitizării și a conectivității împreună cu dezvoltarea cercetării și inovării, UE și regiunea Europei de Sud-Est pot îmbunătăți competitivitatea economiei și a industriei.
Ministrul Hurduc a subliniat că obiectivul fundamental de politică externă al României față de Europa de Sud-Est îl reprezintă asigurarea condițiilor pentru ca întreaga regiune să ajungă să facă parte din structurile europene și euro-atlantice în conformitate cu aspirațiile acestor țări.
„În mandatul la Președinția Consiliului UE, România a acordat o importanță deosebită avansării procesului de extindere, ca o condiție prealabilă pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea regiunii și a întregului continent european. În toate demersurile întreprinse în sprijinul extinderii în timpul mandatului României, am fost ghidați de convingerea că aceasta este una dintre cele mai de succes politici ale UE, cu o puternică putere de transformare pentru societăți și economii”, a declarat demnitarul român.
Cooperarea regională este un instrument esențial pentru susținerea efortului de integrare europeană, având capacitatea de a proiecta puterea sa reformatoare în ceea ce privește standardele și valorile comune în regiune, a apreciat ministrul Hurduc.
Totodată, ministrul cercetării și inovării a reiterat importanța pe care țara noastră o acordă comunicării strategice a UE în regiune. În același timp, a evidențiat atenția particulară pe care România o acordă evoluțiilor din Republica Moldova și a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru depășirea crizei politice și învestirea noului guvern. A reafirmat sprijinul constant acordat de București pentru Republica Moldova și parcursul său european.
În cadrul reuniunii a fost adoptată Declarația Summit-ului SEECP de la Sarajevo care reiterează determinarea participanților pentru dezvoltarea cooperării regionale și înregistrează un acord privind exercitarea viitoarelor PIE SEECP pentru perioada 2019-2022.