Ministrul polonez al Justiției: ”Polonia nu poate și nici nu trebuie să plătească” amenzile instituite împotriva sa de justiția europeană

«Fie că este vorba de sancțiunile ilegale instituite pentru neînchiderea minei de lignit de la Turow… sau de sancțiunile legate de schimbările în sistemul judiciar, Polonia nu poate și nu trebuie să plătească niciun zlot», a declarat joi presei Zbigniew Ziobro, ministrul polonez al Justiției. Reamintim că, miercurea trecută, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat Polonia la plata unei amenzi zilnice de 1 milion de euro pentru nerespectarea deciziei europene din 14 iulie ce obligă Varșovia să pună capăt imediat activității «camerei disciplinare» de pe lângă Curtea supremă poloneză, în atribuțiile căreia se află supravegherea respectării legislației de către judecători. Această instituție dispune de puterea de a ridica imunitatea unui judecător, îl poate deferi justiției sau reduce salariul dacă se consideră că a dat un verdict ce nu convine autorităților puterii.

Amenda exacerbează tensiunea între Varșovia și Bruxelles

De ani de zile, între Varșovia și Bruxelles are loc o dispută legată în primul rând de reformele judiciare contestate operate de guvernul polonez condus de partidul conservator Lege și Justiție (PiS). Bruxellesul consideră că reformele respective încalcă libertățile democratice, în timp ce guvernul polonez susține că duc la eradicarea corupției în rândul judecătorilor. În septembrie, Curtea europeană de Justiție a ordonat de asemenea Poloniei să achite o amendă zilnică de 500.000 euro pentru că a omis să închidă enorma mină de lignit situată la frontiera cu Cehia. Varșovia nu a plătit nici amenda aceasta și, spun surse de la Bruxelles, refuzul de a plăti aceste sancțiuni pecuniare riscă să agraveze criza dintre UE și Polonia, Tribunalul Constituțional polonez punând în discuție primordialitatea dreptului comunitar. Diferendul respectiv s-a aflat și pe agenda recentului summit european, unde premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că țara sa este «adeptă a dialogului», dar «nu acceptă să acționeze sub presiunea șantajului». Ajuns însă acasă, domnia sa a acuzat Uniunea Europeană că «a pus pistolul la tâmplă Poloniei», amenințând-o cu sancțiuni.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Romania cu clasa ei politica e departe de Polonia!

    La noi, cand s-a pus problema acceptarii de imigranti afgani
    politicienii au rapuns ca au capacitati de cazare gata pregatite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW