Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Reuniunea EPSCO de la Bruxelles unde principalele dezbateri au vizat deficitul de forță de muncă și de competențe în UE, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin sprijinirea (re)integrării pe piața forței de muncă, precum și promovarea incluziunii sociale. O temă importantă a fost și cea legată de implementarea unor măsuri prin care dosarele de pensii comunitare să fie procesate mai rapid la nivelul statelor membre UE.
În marja Reuniunii EPSCO, ministrul Simona Bucura-Oprescu s-a întâlnit cu Yolanda Díaz, Vice Prim-Ministru, ministrul Muncii și Economiei Sociale din Spania, cu Luka Mesec, Vice Prim-Ministru, ministrul Muncii, Familiei, Afacerilor și Egalității de Șanse din Slovenia și cu Karine Lalieux, ministrul Pensiilor și Integrării Sociale din Belgia și a semnat un document de lucru (non-paper) elaborat de Spania privind politicile sociale care ar putea fi adoptate ca priorități în următoarea legislatură europeană: “Asigurarea unei agende sociale puternice în noua legislatură: Către o Europă care merge cu noi drepturi înainte”.
”Documentul propune soluții pentru o Uniune Europeană în care lucrătorii se bucură de condiții de muncă și de viață decente, o Uniune care creează locuri de muncă adecvate. Adoptarea rapidă a pachetului legislativ pentru eliminarea relațiilor de muncă mascate în stagii de practică, întărirea rolului Autorității Europene a Muncii (ELA) în ceea ce privește mobilitatea muncii în UE și prevenirea muncii nedeclarate și transpunerea, în totalitate, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate sunt alte ținte ambițioase ale acestui document important. Nu sunt uitate nici promovarea economiei sociale și nici provocările generate de tranziția verde și digitală. Deja la nivel național am dezvoltat pachete personalizate de măsuri de activare a persoanelor inactive apte de muncă, a șomerilor, în special a celor de lungă durată și a celor în vârstă, a tinerilor NEETs, a tinerilor absolvenți și ne preocupă investiția în competențe care este determinantă pentru viitorul unei societăți juste şi incluzive.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Cucuveaua asta s-a plimbat peste tot in Europa in 4 ani de mandat.
Peste 10-15 ani vom avea criza Pilonului I de Pensii (gestionat de stat) cand se vor pensiona „decreteii”
In loc sa creasca contributiile la Pilonul II (privat) si in paralel sa reduca sau sa inghete pensiile speciale,
cucoana asta si guvernul din care face parte traiesc intr-o bula:
– cresc datoria externa a tarii (pe care o vor plati copiii nostri)
– nu se ingrijesc de asigurarea pensiilor decreteilor
– dar in shimb dau „stabilitate politica” (nicio cearta in coalitie, dar nici vreum dosar deschis de DNA vreunui ministru)
Dupa voi – potopul!
P.S.
In timp ce guverneaza dna Simona implineste si mandat de parlamentar, iar la pensie nu va trai din ce ii da Pilonul I,
ci din pensia SPECIALA de parlamentar