Traian Avarvarei (b1tv.ro)
Mircea Coșea, profesor de economie, a comentat pachetul fiscal și măsurile de reducere a cheltuielilor pe care ar urma să le implementeze Guvernul, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, și s-a arătat de părere că sunt inițiative cu „un mare caracter de imagine politică și nu vor duce la eliminarea acestei greutăți pe care o are România, de a avea un deficit peste, peste, cu mult peste valoarea pe care ne-o dorim”.
Întrebat cum se vor reflecta aceste planuri în viața românilor, economistul a declarat: „Se vor reflecta într-o manieră negativă, nu pozitivă, pentru că conceptul pe care această guvernare și pe care îl bănuim, pentru că nu e încă făcut public, este acela de a trece toate aceste măsuri pe spatele mediului de afaceri și al populației. Măsurile de natură structurală pe care ar trebui să le ia, pentru că aici discutăm de deficitul bugetar, dar noi mai avem un deficit enorm, care nu poate fi dezlipit, ca să zic așa, de cel bugetar, care e deficitul balanței comerciale. Atât timp cât noi importăm 70%, chiar 72% din tot ceea ce consumăm, nu putem să avem un deficit bugetar echilibrat, trebuie deci să existe și o reformă în economie”.
„Ca o caracteristică a acestor măsuri este trecerea pe spatele, pe povara fiscală a populației și a antreprinzătorilor, a mediului de afaceri, când ar trebui, totuși, să fie o viziune mult mai modernă, și anume încurajarea mediului de afaceri, facilitarea dezvoltării mediului de afaceri, pentru că el e cel care creează valoare, el e cel care creează bani pentru buget, el e cel care contribuie esențial la echilibrarea, dacă va fi posibilă, a deficitului. Că se mai iau măsuri de reducere a numărului de secretari de stat, a unor instituții, a unor directori, directori adjuncți nu e rău, dar asta nu se poate face fără o strategie, o strategie a dezvoltării și a guvernării, pe care noi nu o avem”, a continuat Mircea Coșea.
„Aceste măsuri sunt conjuncturale. Sunt măsuri cu un mare, un mare caracter, să zicem, de imagine politică și nu vor duce la eliminarea acestei greutăți pe care o are România, de a avea un deficit peste, peste, cu mult peste valoarea pe care ne-o dorim. Dacă lucrurile merg așa și dacă luăm în calcul deficitul până la mijlocul anului, noi vom ajunge probabil la sfârșitul anului la 6,8%, 7% deficit. Până la 4,4%, cât ne-am propus, e un drum greu, pe care aceste măsuri nu îl vor acoperi”, a adăugat el.