Când se gândesc la modul în care ar putea da valoare banilor economisiți, cei mai mulți români se tem să recurgă la un fond de investiții. Investirea banilor este considerată o decizie riscantă, care va duce la pierderea economiilor, dacă persoana care îi investește cu are abilități deosebite de broker sau vaste cunoștințe financiare. Nimic mai fals!
Ca să devii investitor la un fond de investiții ai nevoie doar de educație financiară corectă, astfel încât să poți cântări riscurile și beneficiile unei decizii de acest fel. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri legate de investiții și investitori.
1. Un investitor are cunoștințe financiare foarte elaborate
În realitate, nu ai nevoie de un mentor și nici de cursuri de specialitate. Poți începe să-ți investești banii la orice vârstă, atunci când te simți pregătit să faci acest pas. Trebuie doar să te documentezi puțin, să citești câteva cărți și site-uri de specialitate, ca să-ți clarifici toate întrebările. Apoi începe treptat, cu pași mici, dar siguri, investind bani puțini. În acest fel vei avea timp să observi care este evoluția investiției tale, ce așteptări trebuie să ai, care este randamentul și ce greșeli trebuie să eviți.
2. O investiție corectă duce la câștiguri rapide
Greșit! O investiție nu este un joc de noroc, de aceea nu poți câștiga o avere peste noapte. Câștigul se va vedea în timp și este în funcție de randament. În plus, ca să ai succes ca investitor trebuie să dai dovadă de foarte multă disciplină, să nu te abați de la strategia gândită și să-ți stăpânești emoțiile chiar și atunci când piața nu mai merge la fel de bine. Oricât de bune ar fi alegerile tale atunci când faci o investiție, nu e realist să te aștepți la o dublare a sumei investite în doar câteva luni.
3. Investițiile înseamnă bani pierduți
Cei mai mulți români ezită să-și investească economiile de teamă că vor pierde acei bani. Ei preferă depozitele bancare, deși există fonduri de investiții cu venit fix, care presupun un risc scăzut și care le-ar aduce un randament mult mai mare ca economiile depuse la bancă.
Sigur că orice investiție are un anumit grad de risc, dar chiar și pentru cei mai temători există soluții mai sigure și mult mai rentabile pentru valorificarea economiilor. Prin urmare, o investiție nu înseamnă automat asumarea unui risc foarte mare, pentru că investitorul are posibilitatea să aleagă soluția care i se potrivește cel mai bine.
Este adevărat însă că unii investitori fără prea multă experiență cad în capcana succesului. Devin lacomi și riscă foarte mult, pentru că au avut un randament foarte bun înainte. De aceea, este indicat ca un investitor să folosească instrumente cu grade diferite de risc, astfel încât să nu piardă bani prea mulți atunci când apare o scădere de randament. Secretul unei investiții inteligente stă în echilibru.
„Un investitor ar trebui să aibă un portofoliu diversificat, capabil să acopere volatilitatea fondurilor, să răspundă nevoii sale de lichiditate și care să atingă țintele de randament corespunzătoare obiectivelor propuse. Bineînțeles, dacă strategia adoptată la început nu a fost astfel construită, ea poate fi modificată pe parcurs. Este important însă ca deciziile luate să nu fie doar de natură emoțională, spontane, ci bine fundamentate”, precizează Alina Huidumac-Petrescu, director portofolii private Certinvest.
4. Trebuie să urmezi exemplul altor investitori
Nimic mai greșit! E foarte bine să faci un schimb de experiență și să vezi cum au reușit alți investitori, dar în niciun caz nu trebuie să iei ca model pe altcineva și să încerci să copiezi acțiunile lui. Trebuie să-ți faci propria strategie, pentru că fiecare persoană are un anumit profil de investitor, care nu poate fi imitat. În caz contrar, dacă investiția nu merge bine, vei intra în panică și vei pierde.
În plus, nu uita că succesul anterior nu este o garanție a succesului viitor. Prin urmare, dacă investitorul pe care îl apreciezi a avut un randament bun cu 2 ani în urmă, asta nu înseamnă că dacă tu vei aplica acum deciziile sale de atunci vei avea la rândul tău succes. Trebuie să înțelegi evoluția acestui domeniu și să-ți dai seama ce trebuie să faci, în ce direcție se îndreaptă piața.
5. Ca să devii investitor ai nevoie de mulți bani
Nu este adevărat! Ca să devii investitor trebuie să cumperi cel puțin o unitate de fond. Prețul unei unități de fond poate varia de la câțiva lei la câteva mii de lei. Prin urmare, poți deveni investitor cu doar 10 lei. La început este chiar recomandat să nu investești foarte mulți bani, pentru că ai nevoie de timp ca să înțelegi cum funcționează acest sistem.
Începând cu pași mici, vei putea să-ți testezi reacțiile și comportamentul de investitor, să acumulezi cunoștințe și experiență, iar treptat vei vedea că efortul tău dă roade și investițiile tale au randamentul dorit.