Poporul chinez trebuie să susțină conducerea Partidului Comunist Chinez și calea socialismului cu caracteristici chineze, să prioritizeze nevoile poporului și să urmeze calea dezvoltării pașnice, a transmis președintele Xi Jinping, în mesajul prezentat la recepția oferită pentru marcarea celor 75 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze.
Anterior, Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că China a devenit o forță indispensabilă și de încredere în promovarea păcii și dezvoltării mondiale. În ultimii 75 de ani, modernizarea Chinei nu doar că a promovat dezvoltarea țării, ci și a adus contribuții pozitive la pacea mondială, la dezvoltarea și progresul uman.
Calea chineză spre modernizare constă în parcurgerea drumului de dezvoltare pașnică. În prezent, China este singura putere majoră din lume care a inclus dezvoltarea pașnică în constituția sa și este singura dintre cele cinci state deținătoare de arme nucleare care s-a angajat că nu va fi prima care le va utiliza. China a depus o serie de eforturi pentru pacea mondială, inclusiv în medierea crizei ucrainene, promovarea reconcilierii dintre Iran și Arabia Saudită, în promovarea reconcilierii dintre grupările palestiniene.
Aprofundarea reformei și extinderea deschiderii de către China vor oferi un spațiu mai larg de cooperare pentru lume. În plus, calea unică de dezvoltare a Chinei a inspirat lumea exterioară. Modul de modernizarea chineză nu copiază modelul altor țări, ci este înrădăcinat în condițiile naționale proprii. Acest lucru extinde modalitățile de dezvoltare ale țărilor în curs de dezvoltare și crește încrederea mai multor țări de a explora în mod independent căile de dezvoltare.
Profesor de relații internaționale la Universitatea Nehru din India, Swaran Singh, a scris recent că calea chineză spre modernizare a rupt mitul „modernizare = occidentalizare”, având o mare semnificație pentru lume.
Pe de altă parte, modernizarea Chinei va stimula puternic îmbunătățirea guvernanței globale. În fața crizelor globale, cum ar fi dezvoltarea dezechilibrată, unilateralismul și provocările ecologice, China a susținut întotdeauna că guvernanța globală trebuie să practice „un multilateralism real”. China a propus Inițiativa de Dezvoltare Globală, Inițiativa de Securitate Globală și Inițiative de Civilizației Globale, a sprijinit reforma ONU și a pledat pentru consolidarea reprezentării și vocii Sudului Global. Tot ceea ce a făcut China este menit să promoveze o dezvoltare mai justă și rezonabilă a sistemului de guvernanță globală.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV