www.vasslawyers.ro
În M.Of. nr. 697 din data de 12 iulie 2022 a fost publicată Legea nr. 208/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, precum și a Legii nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (Legea).
Modificările vizează actele normative primare din domeniul achizițiilor publice și sectoriale, precum și al concesiunilor, inclusiv Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (Legea nr. 101/2016).
Elementele de noutate din Legea nr. 101/2016 privesc aspecte precum:
– soluționarea litigiilor de instanța de judecată;
– contestarea documentelor constatatoare;
-constatarea nulității absolute a contractului/actului adițional la acesta.
Soluționarea litigiilor de instanța de judecată
Legea instituie un termen de 45 de zile pentru soluționarea proceselor și cererilor privind acordarea despăgubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate în cadrul procedurii de atribuire, precum și cele privind executarea, anularea, nulitatea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor.
Totodată, Legea include în categoria litigiilor aflate în competența secției de contencios administrativ și fiscal a tribunalului (completuri specializate în achiziții publice) și procesele și cererile privind executarea, rezoluțiunea, rezilierea sau denunțarea unilaterală a contractelor. Nu a fost modificată/abrogată prevederea legală anterioară potrivit căreia litigiile și cererile care decurg din executarea contractelor administrative și cele care decurg din rezilierea, rezoluțiunea, denunțarea unilaterală sau încetarea anticipată a contractelor de achiziție publică din motive independente de autoritatea contractantă se soluționează de secția civilă a tribunalului.
Contestarea documentelor constatatoare
O altă modificare vizează contestarea documentelor constatatoare emise de către autoritățile/entitățile contractante care conțin informații referitoare la îndeplinirea sau, după caz, neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către contractant și, dacă este cazul, la eventualele prejudicii.
Legea prevede expres că documentele constatatoare pot fi contestate la secția de contencios administrativ și fiscal a tribunalului, în termen de 30 de zile de la data comunicării acestora contractantului. Procedura de contestare va urma prevederile secțiunii Soluționarea litigiilor în instanța de judecată din Legea nr. 101/2016.
Constatarea nulității absolute a contractului/actului adițional la acesta
Se reglementează dreptul ANAP de a solicita instanței de judecată constatarea nulității absolute a contractului/actului adițional la acesta, încheiat cu încălcarea condițiilor cerute, după caz, de legislația privind achizițiile publice, legislația privind achizițiile sectoriale sau legislația privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii pentru încheierea să valabilă, precum și repunerea părților în situația anterioară.
ANAP este scutită de taxa de timbru aferentă cererilor în constatarea nulității absolute a contractelor de achiziție publică.
Dispoziții tranzitorii
Legea intră în vigoare la data de 10.09.2022, iar la data intrării în vigoare a Legii, se abrogă orice dispoziții contrare.
Legea se aplică procedurilor de atribuire inițiate după data intrării sale în vigoare.