Moscova expulzează alți șapte diplomați europeni, pentru „solidaritate” cu Praga

Rusia a anunțat miercuri, 28 aprilie, expulzarea a șapte diplomați din patru țări membre ale Uniunii Europene care recent au expulzat diplomați ruși în semn de solidaritate cu Cehia într-o afacere de spionaj. În două comunicate, diplomația rusă a precizat că trei diplomați slovaci, doi lituanieni, un estonian și un leton vor trebui să părăsească în termen de o săptămână Rusia. Moscova a acuzat țările respective de o „pseudo-solidaritate” cu Republica Cehă care recent a ordonat unui mare număr de membri ai staff-ului diplomatic rus din Praga să părăsească Cehia, sub acuzația de a se află în spatele exploziei unui depozit de muniții.
Miercuri, Bulgaria a anunțat că procurorii au colectat dovezi privind o posibilă implicare a șase ruși în patru explozii ce au avut loc în perioada 2011-2020 la depozite de muniții ce ar fi urmat a fi exportate în Ucraina și Georgia. Rusia a calificat drept absurde acuzațiile Cehiei și a negat probele deținute de Bulgaria.
S-a aflat că aceste noi expulzări anunțate de Rusia au intervenit la câteva zile după ce președintele Vladimir Putin a ordonat guvernului său să întocmească lista statelor „neprietenoase” față de Rusia, ai căror diplomați urmează a fi obiect al „restricțiilor”. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că lista cerută de Vladimir Putin va fi în curând dată publicității, pe ea aflându-se Statele Unite, Polonia, Cehia, statele baltice.


Foto: OSCE Parliamentary Assembly, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW