Motocultor sau motosapă? Ce utilaj este potrivit grădinii tale?

O întrebare care apare frecvent pe buzele gospodarilor moderni este: „Să aleg un motocultor sau o motosapă pentru prelucrarea solului?”. În funcție de suprafața care urmează prelucrată, în funcție de tipul de sol, dar și de bugetul de care dispui, specialiștii în grădinărit îți vor recomanda să optezi pentru un anumit tip de utilaj, potrivit nevoilor tale. Înainte de luarea deciziei de achiziție, un pas important îl reprezintă documentarea asupra caracteristicilor utilajului, a valorilor reale după standardele europene.

Într-adevăr, ambele variante, atât o motosapă, cât și motocultorul, reprezintă un ajutor de bază în prelucrarea solului. Primăvara, înainte de plantare, și toamna, după ce recolta a fost culeasă, pământul trebuie mărunțit și aerisit pentru a asimila mai ușor apa și substanțele nutritive din îngrășăminte, necesare creșterii și dezvoltării unei noi culturi.

Ce beneficii aduce un motocultor? Dar o motosapă? Specialiștii în grădinărit ne împărtășesc câteva recomandări:

Avantajele unui motocultor

Principala diferență între un motocultor și o motosapă este priza de putere ce permite atașarea unei game mai variate de accesorii, transformând motocultorul într-un utilaj profesional versatil. De asemenea, și puterea motorului este una superioară în comparație cu o motosăpătoare, dar, în același timp, implică un efort mai mare la utilizare pentru că dispune de o tracțiune pe axă unică. 

Un motocultor este util în ararea pământului și în formarea de șanțuri pentru plantarea culturilor. Structura sa masivă, dar și puterea superioară îi permit să prelucreze diferite tipuri de sol, cu un grad mai scăzut sau mai ridicat de umiditate. Este ideal pentru suprafețele întinse de teren agricol. În general, la motocultor frezele sunt așezare în spatele roților.

Avantajele unei motosape

O motosapă are o putere ceva mai scăzută, însă face față cu brio lucrărilor de prelucrare și întreținere atunci când solul are o compoziție ușoară, moale, ușor umedă sau chiar nisipoasă. Este ideală pentru utilizarea în grădină, în sere și solarii, acolo unde umiditatea la nivelul solului este ținută sub control printr-o irigare optimă, iar suprafața de lucru este limitată. Motosapa este foarte fiabilă și ușor de manevrat, fără a necesita un efort fizic suplimentar și obositor.

Utilizarea unui astfel de utilaj este ușoară datorită dimensiunilor reduse și compacte, greutății reduse, dar și a mânerelor ergonomice. În funcție de model, o motosapă poate fi accesorizată pentru a îndeplini o serie de funcții adiacente: prășire, rarițare, scoaterea cartofilor, arare și chiar transportul recoltelor.

Alege un utilaj de calitate!

Indiferent dacă vei opta pentru o motosapă ori pentru un motocultor, asigură-te că achiziționezi un utilaj de calitate, pe care să te poți baza pentru o perioadă îndelungată. Un astfel de echipament reprezintă o adevărată investiție, așa că alegerea trebuie să fie una documentată atent!

BRONTO, producător și distribuitor al celor mai populare branduri în materie de echipamente de grădinărit, îți pune la dispoziție motocultoare și motosăpătoare premium, cu caracteristici enunțate garantate, create pentru a răspunde tuturor nevoilor tale. Indiferent dacă practici agricultura la nivel de pasiune sau la nivel de carieră, merită să te bucuri de avantajele unor utilaje profesionale în activitatea ta zilnică!

Articol redactat de: SEO365.ro

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW