Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat, joi, că finalizarea analizei privind oportunitatea mutării ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, se află „pe ultimii metri”, potrivit Mediafax.
Meleşcanu a declarat, pe 18 septembrie, că a primit ultimul aviz de la ultimul minister în urmă cu două zile şi că analizează avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, iar săptămâna următoare trebuia să se prezinte o decizie.
,,Am primit şi ultimul aviz. O să prezentăm în cursul săptămânii viitoare. Deocamdată suntem în etapa în care analizăm care sunt avantajele şi dezavantajele. Se vor prezenta reprezentanţilor politici şi sigur că atunci se va lua o decizie. Eu cred că într-o săptămână. Din câte ştiu, ultimul minister care ne-a transmis observaţiile. S-a întâmplat deja acum două zile, deci nu e o problemă în timp foarte mare”, a spus ministrul de Externe, pe 18 septembrie.
Amintim că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă au avut o întâlnire, în luna aprilie, cu președintele statului Israel, Reuven Rivlin, care a salutat decizia Executivului privind relocarea Ambasadei României la Ierusalim.
,,Președintele Camerei Deputaților a vorbit despre accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim. Președintele statului Israel a salutat această decizie. În context, prim-ministrul român a informat partea israeliană că Guvernul a propus viitorul ambasador al României în statul Israel, decizia de numire a acestuia aparținând președintelui”, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Președintele Klaus Iohannis a spus, pe 28 august, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că poziția României în privința statutului Ierusalimului nu s-a schimbat, deși Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, scrie stiripesurse.ro.
,,Toate liniile mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim de exemplu despre Balcanii de Vest, Caucazul de Sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ce privește statutul Ierusalimului”, a spus Iohannis.