Agenția spațială americană dorește să studieze condițiile de viață ale astronauților pe Marte pentru a înțelege și a face față problemelor ce ar surveni în cazul unei misiuni pe planeta roșie. Motiv pentru care NASA caută voluntari pentru simularea unei misiuni pe Marte. Denumită CHAPEA („Crew Health And Performance Exploration Analog”), experiența vizează studierea vieții astronauților în cadrul unui ipotetic sejur pe Marte. NASA speră ca, astfel, să dezvolte tehnici și o metodologie pentru a face față potențialelor probleme ce pot să apară cu ocazia unei astfel de misiuni pe Marte sau pe Lună. Concret, este esențial să se testeze soluții pentru rezolvarea nevoilor umane de viață pe suprafața marțiană.
Prima dintre simulări va demara în toamna anului 2022 și va dura un an. Pentru a primi voluntarii ce vor participa la experiență, NASA a construit o bază de 157 metri pătrați unde să fie reproduse condițiile de habitat marțian, situată undeva în apropiere de Johnson Center din Huston, în Texas. Pentru fiecare misiune vor fi recrutate câte patru persoane care vor trăi izolate, împreună, vreme de 12 luni. Spațiul în care vor trăi va simula provocările unei misiuni pe Marte, cum ar fi limitarea resurselor, pene la echipamente, probleme de comunicare și factori de stres legați de mediul înconjurător, a precizat NASA. Se știe că, până acum, doar roboți au pus «piciorul» pe Marte.
Profilul eventualilor voluntari
Aceste simulări marţiene nu vor fi accesibile oricui, precizează NASA. Sunt căutați cetățeni americani sau rezidenți permanenți cu stare de sănătate bună, motivați, nefumători, cu vârste între 33 și 55 ani, vorbitori de engleză, pentru a se asigura o comunicare eficientă între echipaj și baza de control a misiunii. În plus, voluntarii trebuie să stăpânească un domeniu cum ar fi ingineria, matematica, științele biologice, fizice sau informatice dobândite la o instituție acreditată, cu o experiență profesională de cel puțin doi ani, sau cu minimum o mie de ore de pilotaj. De notat că voluntarii cu alergii alimentare sau cu probleme gastro-intestinale nu sunt acceptați. NASA precizează că după prezentarea candidaturilor, sunt selectați finaliștii, care la rândul lor vor fi supuși unor teste și examene medicale.