Alianța Atlantică a adresat miercuri seară răspunsul ”scris” la pretențiile ruse. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, propunerile Alianței. ”Ne aflăm într-un moment critic”, a spus Stoltenberg, criticând din nou prezența a peste 100.000 de soldați ruși la frontiera ucraineană, în timp ce și alte efective sunt pe drum spre aceeași zonă. Domnia sa și-a exprimat preocuparea legată de prezența – sub pretextul participării la un exercițiu – a mii de combatanți ruși pe teritoriul Belarus, precum și de desfășurarea ”sistemelor de apărare S400”, a unor ”mijloace aeriene” sau a unor ”capacități avansate”, contribuind la agravarea tensiunilor.
Trei propuneri vizând ”dezescaladarea”
În numele celor 30 de aliați ai NATO, Jens Stoltenberg a anunțat în conferința sa de presă trei propuneri vizând dezescaladarea la frontiera Rusiei cu Ucraina. În primul rând, el a evocat necesitatea reluării unui dialog între NATO și Rusia, utilizând toate canalele militare pentru reducerea riscurilor. Stoltenberg a propus instalarea unui ”fir roșu” între cartierul general al NATO și Moscova pentru a diminua presiunile și a lua imediat contactul în situații speciale. Jens Stoltenberg s-a declarat gata, în numele Alianței, să înțeleagă preocupările Rusiei. Moscova refuză ideea extinderii Alianței Atlantice până la frontierele sale de vest, precum și prezența unor armamente în țările din fostul bloc sovietic. Kremlinul refuză ideea aderării Ucrainei și a Georgiei la NATO.
În fine, NATO a propus relansarea discuțiilor bilaterale privind controlul armamentelor, indiferent dacă este vorba de armele nucleare sau de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Stoltenberg a ținut însă să precizeze că, dacă NATO ”întinde mâna Moscovei”, nu înseamnă că Alianța renunţă la principiile sale. ”Problema”, a conchis Stoltenberg, ”este să știm dacă există voinţă”. Prudent în exprimări, el a dat asigurări că dorește să se dea încă o șansă dialogului… ”Noi suntem gata pentru un dialog serios”, pregătindu-ne de asemenea pentru ceva și mai rău, acționând pentru întărirea capacităților Alianței din flancul sau de est, în țările baltice sau în Marea Neagră.