9.6 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

NATO cere Iranului să evite “noi violenţe și provocări”

Cei 29 de ambasadori ai țărilor membre ale NATO, prezenți la reuniunea extraordinară organizată luni la Bruxelles în scopul examinării situației actuale extrem de tensionate din Orientul Apropiat, au cerut Iranului – potrivit secretarului general al Alianţei atlantice, Jens Stoltenberg – să evite alte violenţe și provocări. “La reuniunea noastră de luni”, a declarat Stoltenberg presei, aliații au chemat la “reținere și dezescaladare”, dat fiind că “un nou conflict nu ar fi în interesul nimănui”. Aliații, a mai spus Stoltenberg, au condamnat în unanimitate sprijinul acordat de Iran unor grupuri teroriste.

O precizare: Atacul și moartea generalului Soleimani au fost decizia Statelor Unite, nu a NATO

Precizarea de mai sus a fost făcută de însuși Jens Stoltenberg, ea ducând la concluzia că nu toți aliații au aprobat ordinul dat de Donald Trump. Este însă o realitate, a mai spus Stoltenberg, că toți aliații “sunt neliniștiți în legătură cu activitățile destabilizatoare ale Iranului în regiune”. O nuanță interesantă: Stoltenberg a evocat sprijinul unanim al aliaților pentru lupta împotriva Statului islamic și față de misiunea NATO în Irak. Dar, a adăugat el, “în tot ceea ce facem, securitatea personalului nostru este primordială, motiv pentru care a fost decisă suspendarea temporară a formațiunilor noastre din teren”.

Nici o țară nu a aprobat expres decizia americană de a-l ucide pe Soleimani

În corespondența sa de la Bruxelles, ziaristul de la RFI remarcă faptul că, deși oficial cei 29 de ambasadori ai țărilor NATO s-au declarat solidari cu Statele Unite, împărtășind îngrijorarea legată de acțiunile Iranului, niciuna dintre țări nu a susținut expres decizia de a-l lichida pe generalul Soleimani. Mai mult, 24 dintre țările NATO, membre de asemenea ale Uniunii Europene, “nu știu pe ce picior să danseze”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW