Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut miercuri, 31 mai, garanții de securitate ”tangibile și credibile” pentru Ucraina, în perspectiva aderării ei la NATO, și a pledat pentru o Europă a apărării mai puternică în cadrul Alianței Atlantice, în pofida atitudinii rezervate a unor țări ale Europei centrale și de Est. Într-un discurs pronunțat la Forumul de securitate regională Globsec de la Bratislava, Macron a invitat Uniunea Europeană să ”regândească” guvernarea sa, precum și alte ”formate”, care să permită integrarea mai rapidă a candidaților la aderarea la Alianța Atlantică a țărilor din Balcani, până la Moldova și Ucraina.”Dacă dorim să rezistăm în fața Rusiei, dacă vrem să fim credibili în fața ucrainenilor, trebuie să dăm Ucrainei mijloacele necesare împiedicării oricărei alte agresiuni ruse și pentru includerea într-o arhitectură de securitate credibilă”, a spus șeful statului francez. ”Din aceste motive”, a subliniat el, ”eu sunt favorabil – și acesta va fi subiectul discuțiilor colective în următoarele săptămâni, până la summitul NATO de la Vilnius – să se dea garanții de securitate tangibile și credibile Ucrainei”.
Șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale NATO urmează ca la Vilnius, în 11-12 iulie, să-și reafirme sprijinul politic și militar pentru Ucraina, victima de 15 luni de zile a unei ofensive ruse ce neliniștește serios și țările învecinate. Aceste garanții vor putea fi acordate de diferite țări ale Alianței, în perspectiva aderării la ea și a Ucrainei, obiectiv încă îndepărtat câtă vreme războiul cu Rusia nu se va încheia.
Preocupare legată de riscul unei înghețări a liniei de front
Țări ale NATO pot trece la livrarea de arme și tehnologii, precum și la instruirea de personal militar, în special pentru a deveni piloți pe avioane de vânătoare, ceea ce duce la o mai rapidă apropiere de standardele NATO. ”Noi”, a subliniat Emmanuel Macron în discursul său de la Bratislava, ”trebuie să construim ceva între securitatea furnizată Israelului de către Statele Unite și o aderare deplină” la NATO. O idee asupra căreia Macron nu crede totuși să se poată ajunge la consens cu prilejul summitului de la Vilnius.
Este știut faptul că în Estul Europei sunt unii care se tem că o angajare insuficientă a aliaților Ucrainei ar putea conduce la o înghețare a actualei linii de front și la consolidarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei, fără a aduce și pacea. ”Un conflict înghețat nu va face decât să ofere un răgaz Rusiei pentru a pregăti o nouă agresiune”- este de părere Slawomir Debski, directorul Institutului polonez de Relații Internaționale” într-un interviu acordat ziarului ”Le Figaro”.
În ciuda unor acțiuni diplomatice ce au ridicat unele semne de întrebare, Emmanuel Macron a subliniat la Bratislava: ”Pacea nu poate fi doar o simplă încetare a focului care să consacre o stare de fapt și să creeze un conflict înghețat… Noi trebuie să concepem o ajutorare de durată a Ucrainei într-un conflict de medie și înaltă intensitate”.
”Să coabităm cu Rusia”
Analiști politici europeni, invocați de ”Le Figaro”, remarcă o reajustare a discursului lui Emmanuel Macron, susținând și el că o pace nu poate fi negociată decât în condițiile cerute de Ucraina și că la ea se ajunge prin înfrângerea Rusiei. Președintele Macron s-a lansat de asemenea în discursul de la Bratislava într-o pledoarie insistentă în favoarea suveranității europene, în special în plan militar, idee privită circumspect în țările din Estul Europei. ”Nu trebuie să lăsăm Europa răpită pentru a doua oară”, a lansat el, făcând astfel referire la războiul rece dintre America și sovietici, pentru care Europa a fost în mare parte teatrul de desfășurare. ”O Europă a apărării, pilon european în sânul NATO, este indispensabilă pentru a fi credibilă”, a subliniat Macron, chemând europenii să se doteze cu ”o capacitate de lovire în profunzime… Geografia nu se va schimba și va trebui de asemenea să coabităm în maniera cea mai pașnică, fără naivitate, cu Rusia de mâine”.