Ne-a mai părăsit un maestru al scenei româneşti

Marele actor de film, radio, scenă, televiziune şi voce Ion Dichiseanu a încetat din viaţă joi, 20 mai, la vârsta de 87 de ani. Parafrazând titlul unui film în care a jucat, am putea spune că maestrul Ion Dichiseanu a trecut ”ultima frontieră a morţii”.

A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București) în 1959.

A colaborat cu Teatrul Nottara şi a apărut într-un număr impresionant de filme, cu genuri diverse, dintre care amintim: Post restant, Vocea inimii, Titanic vals, Tunelul, Cântecele mării, Animale bolnave, Dimitrie Cantemir, 100 de lei, Toate pînzele sus, Războiul independenţei, Revanşa, Pentru patrie, Ultima frontieră a morţii, Burebista, Al treilea salt mortal, Supravieţuitorul şi multe altele.

Potrivit Wikipedia, a primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa” (1979) și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (30 mai 2002), alături de alți actori „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud, orașul său natal. Totodată, în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.

Conform b1.ro, el a fost internat la Spitalul Floreasca, din București, mai bine de trei luni, în urma unei infecții.

Cinefilii români şi nu numai îşi vor aminti mereu de rolurile sale de excepţie. Odihnească-se în pace! (M.G.)

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW