Pandemia de Covid-19 este cea mai gravă criză cunoscută pe planeta noastră de la al doilea război mondial, a estimat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la o întâlnire, marți, cu presa. Nu și-a ascuns temerea de a vedea, din cauza actualei crize, izbucnind noi conflicte în plan mondial.
Întrebat de ce a calificat în așa categorică și gravă manieră actuala pandemie de coronavirus, Guterres a subliniat că, în acest moment, există „o combinație între o maladie amenințătoare la adresa întregii lumi și un impact economic ce conduce la o recesiune fără precedent în trecutul recent”. Combinația dintre acești doi factori și riscul de a vedea o instabilitate în creștere, violenţe în creștere, conflicte tot mai numeroase, a adăugat înaltul oficial al ONU, fac din actuala criză „cea mai mare provocare cu care ne confruntăm” în cei 75 de ani de existență a Națiunilor Unite. Este, de asemenea, potrivit lui Guterres, criza „care cere răspunsul cel mai puternic și cel mai eficace”, răspuns care nu poate fi dat decât „prin solidaritate și unirea forțelor tuturor, abandonând jocurile politice și înțelegând că este în joc soarta omenirii”.
Riscul unui efect bumerang pornit de la țările sărace
În opinia secretarului general al ONU, comunitatea internațională este încă departe de ceea ce se cheamă solidaritate, întrucât mobilizările au fost, până în prezent, din partea țărilor dezvoltate pentru a-și dezvolta propriile lor economii. „Suntem departe de a avea un dispozitiv mondial pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să elimine maladia, gestionând totodată consecințele ei dramatice asupra populațiilor, concretizate prin pierderea locurilor de muncă, dispariția micilor întreprinderi și încetarea comerțului informal”, a subliniat Antonio Guterres.
ONU, a anunțat el la întâlnirea sa cu presa de marți, a creat în 31 martie un nou fond destinat țărilor în curs de dezvoltare, după ce săptămâna trecută a lansat un apel către țările bogate să facă donații destinate țărilor sărace și în conflict. Dincolo de ajutoarele tradiționale acordate de bogați la săraci, a anunțat Guterres, „noi am găsit instrumente financiare inovatoare” care vor permite „crearea de mecanisme pentru ca țările în curs de dezvoltare să poată răspunde la actuala criză”…”Altfel, pandemia ar putea reveni ca un bumerang în țările bogate, pornind din țările sărace, în special din Africa”, a avertizat Guterres, neascunzându-și teama că maladia actuală ar putea provoca „milioane de morți” în țările sărace.
By Olaf Kosinsky – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79372579