Legea privind unele măsuri pentru continuarea activității până la vârsta de 70 de ani de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, promovată de Ministerul Muncii, a rămas doar un proiect uitat undeva în circuitul de avizare interministerială. Se pare că așa va și rămâne, deoarece el lovea într-un punct sensibil, și anume în acela al necumulării pensiei cu salariul în sectorul de stat. Nu avea cum să convină mai ales pensionarilor beneficiari ai legilor speciale care permit retragerea din activitate și cu 13 ani înaintea împlinirii vârstei legale de 65 de ani. Desigur, ei puteau să se angajeze pe același post și să încaseze atât pensia specială, cât și salariul plus sporurile aferente. Poate acesta este și motivul pentru care ministerele nu și-au dat avizul. Și poate au dreptate până la un punct. De ce spunem acest lucru? Pe hârtie, scopul actului normativ de a permite permite persoanelor care doresc să-și continue activitatea în sectorul public după împlinirea vârstei standard de 65 de ani până la 70 de ani, fără posibilitatea cumulării pensiei cu salariul, este acela de a reduce presiunea pe bugetul asigurărilor sociale și de a aduce venituri bugetare. Da, dar modul de aplicare este contestabil. Practic, angajatorul, în acest caz statul, este obligat, fără a putea obiecta, să permită prelungirea activității persoanei solicitante. „În sistemul bugetar, în măsura în care se optează pentru continuarea raportului de muncă/raportului de serviciu până la împlinirea vârstei de 70 de ani, exercitarea dreptului la muncă nu este condiționată de încheierea unui unui nou contract și de acordul angajatorului, însă dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan. De asemenea, actul normativ prevede că persoanele pot opta, la cerere, pentru reluarea plății pensiei și încetarea raporturilor de muncă oricând până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Proiectul de lege reglementează și situația persoanelor care au calitatea de pensionari și care se pot angaja prin concurs sau examen, cu contract individual de muncă încheiat pe perioadă determinată sau nedeterminată, după caz, în condițiile legii. Proiectul de lege propune ca, în sistemul public, persoanele care desfășoară activități profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcție și care își continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani să poată opta în scris între pensie și veniturile astfel realizate”- își motivează inițiatorii demersul legislativ.
De aici apar probleme. Chiar dacă în sectorul public se dorește interzicerea cumulului salariului cu pensia, angajatorul nu poate face nimic decât să ia act de decizia angajatului în funcție de conducere , un exemplu care nu poate fi neglijat, și să păstreze blocat acel post fără a da o șansă în carieră persoanelor mai tinere.
Cum mai scriam, motivația precum că prin opțiunea de a continua activitatea după îndeplinirea condițiilor legale de pensionare se urmărește valorificarea competențelor celor care au o vastă experiență pe piața muncii, prin crearea unui cadru legal care să permită persoanelor vârstnice să rămână active, deși nobilă, nu prea are susținere în practică. Mai degrabă ar trebui să se recunoască că ținta nu este cumularea pensiei cu salariul, ci forțarea impunerii vârstei de pensionare la 70 de ani atât în sectorul public, cât și în cel privat. Subtil, se recunoaște acest lucru în textul notei de fundamentare: „În consecință, soluția legislativă propusă nu aduce atingere unor drepturi fundamentale, respectiv dreptului la muncă și dreptului la pensie. Mai mult, reglementarea vizează atât situația pensionarilor care își desfășoară activitatea în sectorul public, cât și situația pensionarilor care își desfășoară activitatea în sectorul privat”.
Oricum, acest proiect de lege tinde să devină istorie. Liber la cumularea pensiei cu salariul în sectorul bugetar.
Orice om zdravan la trup/minte , dupa ce iese la pensie, poate sa lucre cat vrea/poate . Dara la privat, nu la stat, plimbandu-si izmenele/chilotii … mputite/imputiti !
Chestiunea aceasta se va rezolva prin vaccinare ca supravietuirea dupa e de 6 luni, pardon, vaccinul e valabil 6 luni sau ceva de jenul acesta
Zis si RAMO, nu RAMBO