Negocierile pentru numirea lui Kövesi la Parchetul European au fost anulate

Negocierile dintre Parlamentul European şi reprezentanţii Consiliului UE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european au fost anulate, din cauza lipsei de consens privind numirea unui candidat comun. Discuţiile ar putea fi amânate până după alegerile europarlamentare, informează Digi 24.


,,După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului, regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European.
Procurorul-şef va juca un rol-cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE”, a declarat Claude Moraes, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

„Negocierile dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind poziţia de procuror-şef european programate pentru astăzi nu vor avea loc. Parlamentul European are o poziţie extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice şi ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate. Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil. Candidatul susţinut de Parlamentul European are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experţi independenţi, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice şi a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituţii europene şi are opoziţia oamenilor certaţi cu legea. Cu cât oamenii certaţi cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureşan, miercuri, pe Facebook.

Potrivit acestuia, negocierile se vor relua atunci „când Consiliul va arăta flexibilitate”.

„Menţionez că joi, 18 aprilie, Parlamentul European îşi sistează activitatea, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocierilor până pe 18 aprilie, atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare. Estimez că, după alegerile europarlamentare, prioritatea politică a Guvernului Franţei va fi alta, nu cea de a obţine funcţia de procuror-şef european. Ca atare, candidatul român va fi într-o poziţie mai bună după alegeri”, a mai spus europarlamentarul.

Amintim că cea de-a treia rundă de negocieri între cele două echipe privind numirea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kövesi, s-a încheiat fără niciun rezultat.

,,Opoziția cu care se confruntă în prezent doamna Kövesi din partea autorităților române scoate în evidență curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European. Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a declarat Judith Sargentini, vicepreședintele Comisiei LIBE, citată de Caleaeuropeana.ro.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW