Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Nicolae Nasta, a participat la sesiunea în format comun, miniştrii de externe – miniştrii ai apărării, a reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE) ce s-a desfăşurat luni, 17 iunie, la Luxemburg.
Dezbaterile reuniunii au abordat progresele înregistrate în implementarea Strategiei globale a UE în domeniul securităţii şi apărării.
Astfel, au fost discutate subiecte precum coerenţa iniţiativelor de apărare (PESCO – cooperarea structurată permanentă, CARD – procesul de revizuire coordonată anuală a apărării, EDF – Fondul european de apărare), progresele înregistrate în cooperarea NATO – UE şi participarea statelor terţe la proiectele PESCO.
În acest context, Nasta a susţinut necesitatea unei abordări realiste şi pragmatice privind asigurarea coerenţei între iniţiativele Uniunii Europene, complementaritatea cu procesele similare de la nivelul altor organizaţii internaţionale şi importanţa participării statelor terţe la proiectele PESCO.
De asemenea, a evidenţiat contribuţia acestor iniţiative la consolidarea profilului UE de actor global relevant, subliniind că aceste iniţiative, prin aportul pe linie operaţională şi de capabilităţi, pot avea un rol esenţial în echilibrarea contribuţiei europene pe linia apărării şi o mai bună partajare a eforturilor în relaţia trans-atlantică.
Secretarul de stat Nasta a pledat pentru o aprofundare a cooperării UE-NATO. Astfel, oficialul român a accentuat importanţa implementării setului comun de propuneri privind creşterea cooperării între cele două organizaţii, agreat la Summit-urile aliate de la Varşovia 2016, respectiv Bruxelles 2018, cu asigurarea complementarităţii acţiunilor acestora, şi a evidenţiat domeniul mobilităţii militare ca proiect-etalon al cooperării UE-NATO, exprimând, totodată, angajamentul României de a intensifica eforturile pe acest palier.