Un deputat conservator a depus vinerea trecută o moțiune de neîncredere împotriva primului ministru britanic Boris Johnson, iar un altul a demisionat din postul de asistent al ministrului de Interne, accentuând astfel intensele presiuni asupra primului ministru, declanșate în urma scandalului întâlnirilor festive ilegale organizate la reședința din Downing Street în perioada strictei izolări legate de pandemia de Covid-19, cu participarea mai multor oficiali britanici și „udate” cu băuturi scumpe.
Bob Neill, președintele Comisiei parlamentare pentru Justiție, a declarat – citat de Reuters – că un raport oficial asupra întâlnirilor distractive „la un pahar” ce au avut loc la sediul guvernului în perioada pandemiei, dat publicității zilele trecute, oferă dovezi ale unui „comportament inacceptabil” în perioada crizei coronavirusului și nu consideră credibile explicațiile date de Boris Johnson legat de acest subiect. „Încrederea este factorul cel mai important în politică, dar aceste evenimente au subminat încrederea nu doar în cabinetul primului ministru, dar și în politică însăși”, a spus Bob Neill într-un comunicat. „Pentru restabilirea acestei încrederi este necesară o schimbare, o schimbare a leadershipului”.
După publicarea raportului mai sus menționat, premierul Johnson a declarat că „își asumă responsabilitatea în această afacere”, dar refuză să demisioneze.
Un alt deputat conservator britanic, Paul Holmes, a anunțat vinerea trecută că demisionează din funcțiile guvernamentale de asistent parlamentar privat la Ministerul de Interne, pentru a se concentra asupra funcțiilor sale de deputat ales.„Este clar pentru mine, a spus Paul Holmes într-un comunicat, că o profundă neîncredere în guvern și în Partidul conservator este fructul acestor evenimente”. Agenția Reuters semnalează că, în cursul săptămânii trecute, și alți deputați conservatori britanici au cerut organizarea unui vot de încredere privindu-l pe Boris Johnson. Se știe că această procedură nu poate fi angajată decât dacă 54 parlamentari formulează o astfel de cerere. Nu sunt cunoscute toate cererile ca Boris Johnson să demisioneze din funcția de premier, astfel de documente fiind confidențiale.
Noi apeluri la demiterea lui Boris Johnson după scandalul „partygate”
Lăsați un comentariu