2.1 C
București
duminică, 29 noiembrie

Noi bilanțuri record de contaminați și decese, noi măsuri restrictive și fapte marcante în evoluția pandemiei de Covid-19 în lume

În lume, la ora actuală există peste 42,26 milioane de persoane contaminate cu coronavirus. Pandemia a luat viața, din decembrie până în prezent, unui număr de 1,14 milioane de persoane la nivel mondial, arată un bilanț stabilit de Agenția France Presse pe baza cifrelor oficiale date publicității sâmbătă, 24 octombrie.

Statele Unite, care sâmbătă au înregistrat – pentru a doua zi consecutiv – un număr record de contaminați, respectiv 88.973, continuă să fie cel mai îndoliat stat, cu 224.751 morți. Urmează Brazilia, de acum cu 156.903 morți, India cu 117.956 morți și Mexicul cu 88.312 morți.

Știre de ultimă oră: Marc Short, șeful de cabinet al vicepreședintelui Statelor Unite, Mike Pence, a fost testat sâmbătă pozitiv la Covid-19, adăugându-se pe lista colaboratorilor Casei Albe contaminați cu coronavirus. Marc Pence și soția au fost testați negativ, dar rămân sub supraveghere, a precizat un purtător de cuvânt.

În Franța, din nou bilanț record: sâmbătă s-au înregistrat 45.000 cazuri de noi contaminați în ultimele 24 de ore. În reanimare, numărul total al pacienților a ajuns la 2.500 (233 sosiți în ultimele 24 ore).

Adunarea Națională a adoptat deja în prima lectură prelungirea stării de urgență sanitară până în 16 februarie. Este un regim de excepție care autorizează guvernul să instituie restricții în fața evoluțiilor grave ale crizei. Urmează să fie supus votului și în Senat, miercurea viitoare.

Spania, în mare alertă. Guvernul urmează să se întrunească duminică în reuniune extraordinară pentru a decide, eventual, decretarea stării de urgență la nivel național, după ce a fost marcată o premieră în Uniunea Europeană: depășirea pragului de 1 milion de cazuri de contaminare cu Covid-19. Încă de sâmbătă, la Madrid au fost instituite restricții suplimentare, în special interzicerea oricăror activități între miezul nopții și ora 6.00 dimineața.

La Bruxelles, autoritățile au decis avansarea stării de urgență pe timpul nopții începând de la ora 22.00. Magazinele se închid la ora 20.00, iar obiectivele culturale și sălile de sport se închid începând de luni.

Restricțiile impuse de pandemie, contestate în Italia

La Roma, un grup de circa 200 de manifestanți mascați aparținând, potrivit ziarului “Le Figaro”, unei grupări neofasciste (Forza Nuova), a protestat sâmbătă seară împotriva instituirii sării de urgență. Protestul a degenerat în cele din urmă în ciocniri violente cu forțele de poliție specializate în operațiuni anti-revolte. Șapte protestatari au fost reținuți de poliție, iar doi polițiști u fost răniți, a informat duminică ziarul “La Repubblica”. Incidentele de sâmbătă noaptea de la Roma au avut loc în continuarea celor din ziua precedentă, la Neapole. Vineri seară către miezul nopții, mai multe sute de persoane au aprins fumigene, au incendiat pubele și au lansat proiectile asupra polițiștilor desfășurați în număr mare în centrul orașului.

Măsuri în restul Europei

Potrivit Centrului european de prevenire și control al maladiilor, citat în presa franceză, 23 țări ale UE, între care și Franța, se află într-o “situație foarte preocupantă”. Sunt vizate toate țările UE, împreună cu Regatul Unit – excepție făcând Finlanda, Ciprul, Estonia și Grecia.

S-a aflat că miniștrii de Externe ai celor trei țări baltice s-au plasat în carantină după ce omologul lor sloven a fost testat pozitiv. Acesta efectuase – până joi – un turneu în Letonia, Estonia și Lituania, prilej cu care și-a întâlnit omologii. Contact a avut de asemenea cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care se află în exil în Lituania, motiv pentru care și ea a intrat în izolare.

Tensiunea este mai puțin spectaculoasă, dar reală în Germania, între puterea centrală și autoritățile din landuri, în condițiile în care țara tocmai a depășit pragul de 10.000 decese provocate de coronavirus. Dna cancelar Angela Merkel s-a adresat populației din nou, cu un apel la “reducerea contactelor”. În “Bild” a evocat intenția de a se introduce o “disciplină-Corona”.

Estul UE, lovit în ultimele săptămâni de coronavirus cu o violență fără precedent, relevă presa franceză, a trecut, începând de sâmbătă, la restricții mult mai severe ca până acum. În Polonia, în România, în Cehia (unde rata contaminării și a deceselor este cea mai mare din Europa), în Slovacia au fost anunțate noi restricții nocturne, la circulație, la adunări cu participări numeroase, au fost închise teatrele, cinematografele, au fost plasate în carantină sau izolare parțială.

OMS cheamă la o “acțiune imediată” în fața creșterii exponențiale a cazurilor de contaminare

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a subliniat din nou – într-o conferință de presă – că “lumea se află într-un moment critic” al pandemiei de Covid-19 și a chemat țările la “acțiune imediată”. Următoarele luni, a avertizat oficialul OMS, vor fi “foarte dificile” și unele țări se află pe “o cale periculoasă”…”Prea multe țări cunosc o creștere exponențială a numărului de contaminați, ceea ce face ca spitalele și unitățile de îngrijire intensivă să ajungă aproape la limita capacităţilor sau chiar o depășește, și suntem abia în luna octombrie, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus. El a cerut conducătorilor statelor să ia măsuri imediate pentru evitarea deceselor inutile, a prăbușirii serviciilor de sănătate esențiale și a închiderii școlilor.


Foto: By NIAID – https://www.flickr.com/photos/niaid/49534865371/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92612457

- PUBLICITATE -

4 COMENTARII

  1. Din decemvroe 2019 pana acum, in lume s-au produs peste 100 milioane decese, din care 1 milion decedati banuiti a fi din cauza coranovirusului, deci cam 1 la suta din decese, in timp ce accidentele auto au provocat de 30 de ori mai multi morti in aceeasi perioada, la fel cancerele sau bolile de inima, a uitat sa adauje Frace Press. Acest virus ciudat se manifesta doar intre hotarele ue in prezent, tarile non-ue ca Elvetia, Norvejia, Turcia, Rusia, Serbia etc nu se planc de el, iar pe plan mohdial China, Japonia, tarile arabe, Austrlia, cam toata Africa etc nu au nicio treaba cu el

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW