Livrările de gaze din Rusia prin gazoductul Nord Stream se întrerup începând de miercuri, 1 septembrie, pentru o perioadă de trei zile, motivul invocat fiind necesitatea unor operațiuni de mentenanță neprevăzute. Europenii încep să se îngrijoreze în fața riscului unor noi reduceri ale cantităților de gaze livrate de Rusia. De miercuri, Europa stă, deci, trei zile fără gazul livrat prin Nord Stream. Gazprom a comunicat că această decizie este legată de lucrări ”necesare” la o stație de compresiune a conductei care leagă direct rezervele de gaze siberiene de nordul Germaniei, de unde gazul este apoi exportat către alte state europene. Această lucrare, programată să dureze până sâmbătă, trebuie efectuată la ”la fiecare 1.000 de ore”, spune proprietarul gazoductului. Situația este însă de neînțeles și, fără alte dovezi, europenii văd în atitudinea Gazpromului o politică de utilizare a gazului ”ca o armă” după declanșarea conflictului din Ucraina. În ultimele luni, acest gigant energetic a diminuat cantitățile livrate prin Nord Stream cu până la 80%.
Pentru patronul Agenției germane implicat în gestionarea rețelelor, Klaus Muller, lucrările care încep din 1 septembrie sunt ”de neînțeles în plan tehnic”. Experiența arată că Rusia ”ia o decizie politică după fiecare așa-zisă lucrare de ”mentenanță”, spune specialistul german mai sus menționat, calificând această lucrare drept un pretext pentru a accentua presiunea asupra aliaților Ucrainei.
Gazprom livrează în prezent doar 20% din capacitatea sa normală
Întrebat despre reluarea fluxului de gaze după cele trei zile de pauză, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat asigurări că ”în afara problemelor tehnice cauzate de sancțiuni, nimic nu influențează livrările”. ”Capitalele occidentale, a subliniat el, au impus sancțiuni contra Rusiei, care nu permit efectuarea lucrărilor normale de întreținere și reparație”.
O lucrare ce nu a fost prevăzută
La Lubim, port la Marea Baltică unde ajunge gazoductul, predomină incertitudinea. În luna iulie era vorba de o lucrare de mentenanță normală, prevăzută cu mai mult timp înainte. ”De data aceasta, lucrarea care începe miercuri nu a fost prevăzută și nu știm ce se ascunde în spatele ei”, a explicat un oficial de la Gascade, o întreprindere care transportă gazul livrat prin Nord Stream prin Germania. În fața riscului unei crize energetice majore, prima economie europeană se zbate de mai multe luni pentru a găsi alternative la gazul rus de care este atât de dependentă, dar și pentru a reduce consumul propriu de energie.