Nou avertisment OMS: planeta, în fața unui ”tsunami” de contaminări cu coronavirus

Sistemele de sănătate, sub tensiune

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dă un nou semnal de alarmă: ”Sunt foarte preocupat de faptul că Omicron, mai ușor transmisibil, circulând concomitent cu Delta, poate antrena un «tsunami» de contaminări. O astfel de evoluție înseamnă o presiune imensă asupra personalului din domeniul sănătății, epuizat deja, iar sistemele de sănătate pe punctul de a ajunge în pragul prăbușirii”. Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, această presiune nu se datorează doar apariției de noi pacienți, ci și din cauza îmbolnăvirii unui mare număr de membri ai personalului medical. Apoi, persoanele nevaccinate sunt expuse mult mai mult riscului de a muri din cauza uneia sau alteia din variante ale coronavirusului.

Oferind cifre edificatoare din bilanțuri (doar oficiale) realizate de France Presse, directorul OMS a menționat că în perioada 22-28 decembrie au fost detectate – la nivel mondial – zilnic, în medie, peste 935.000 cazuri de contaminați cu Covid-19, cifră încă neatinsă de la începutul pandemiei, la sfârșitul anului 2019, ceea ce reprezintă o creștere de 37% față de săptămâna precedentă. Majoritatea noilor contaminați sunt constatate în Europa, unde mai multe țări au înregistrat noi recorduri zilnice de infectați.

Adevărate explozii de contaminări

După recordul de luni de aproape 100.000 noi contaminați în 24 ore, miercuri s-a ajuns în Franța la 208.000 cazuri – cifre despre care Olivier Véran, ministrul francez al Sănătății, a spus că «ne dau vertijuri», echivalând cu un «tsunami». Iar nevaccinaţii, avertizează directorul OMS, au «mici șanse» de a nu fi atinși de virus.

În Anglia, sunt spitalizate peste 10.000 persoane cu Covid-19, o premieră de la începutul pandemiei, plus 183.000 de persoane contaminate în 24 ore.

Danemarca, la ora actuală țara cu cel mai mare număr de cazuri de contaminați cu Covid-19 raportat la populația sa, a pulverizat și ea vechiul record, înregistrând miercuri 23.228 infectați în ultimele 24 ore.

Aceeași situație există și în Spania, deși este o țară campioană la vaccinări. Miercuri, în ultimele 24 de ore au fost depistați 100.760 contaminați, față de doar 40.000 recordul cotidian din luna ianuarie. În Grecia și Portugalia evoluțiile sunt la fel de îngrijorătoare, cu bilanțuri explozive de contaminați. Dincolo de Atlantic, sunt anunțate bilanțuri explozive. De o săptămână, în Statele Unite se înregistrează zilnic recorduri de infectați cu Omicron ce ajung la 265.000 cazuri.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW