Avocatul francez François Zimeray a depus o plângere pentru crime de război, crime împotriva umanității și genocid la Curtea Penală Internațională (CPI), fiind mandatat de 9 familii israeliene victime ale atacului Hamas din 7 octombrie. Familiile care l-au mandatat pe avocatul François Zimeray sunt persoane civile care s-au aflat la festivalul de muzică din deșertul Neghev, la 7 octombrie, ziua tragicului atac lansat de teroriștii Hamas. Peste 250 de persoane au fost atunci ucise din rândul mulțimii venite la festivalul de muzică ce se desfășura la doar câțiva kilometri de Fâșia Gaza.
Potrivit lui François Zimeray, atacul Hamas din 7 octombrie reprezintă „executarea unui proiect genocidar asumat de către autorii lui”. Aceste atrocități, spune avocatul , „trebuie cunoscute și înscrise în memoria colectivă”. În demersul său, avocatul cere de asemenea procurorului CPI, Karim Khan, să emită un mandat de arest internațional împotriva liderilor Hamas”.
Decizia de a se adresa CPI a fost luată întrucât această instituție juridică internațională este considerată „moștenitoarea” procesului de la Nürnberg. Ea a fost construită de către comunitatea internațională ca fiind cea mai potrivită pentru a se ocupa de atrocitățile în masă. Biroul procurorului CPI a confirmat primirea dosarului și a precizat că va examina informațiile conținute în el pentru a vedea dacă crimele invocate sunt de competența CPI și ar putea fi legate de ancheta în curs a Curții asupra situației palestiniene. Procurorul CPI a solicitat cooperarea Israelului pentru a se putea deplasa în țară, dar statul evreu a refuzat orice competență a acestei Curți sesizată de palestinieni în 2015. Autoritatea palestiniană a aderat la CPI din lipsa de progrese diplomatice la negocierile aflate în punct mort la vremea respectivă, reamintește corespondenta la Haga a France Presse, citată de RFI.
Reamintim că și riposta israeliană este examinată îndeaproape de către CPI. Procurorul Karim Khan a anunțat că are loc anchetarea crimelor ce au fost comise în Israel, dar și a evenimentelor în curs din Gaza și Cisiordania, în cadrul unei anchete oficiale declanșate de CPI în 2021 în teritoriile palestiniene. CPI a mai fost sesizată pentru crime de război și de ONG-ul Reporters sans frontieres.