Nuclearelectrica, profit cu 40% mai mare în 2021 față de cel bugetat inițial

Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)

Nuclearelectrica va avea un profit net cu 40% mai mare în acest an față de cel bugetat anterior, în special ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, potrivit propunerii de ajustare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an, care va fi supusă atenției acționarilor.

Nuclearelectrica ar urma să termine acest an cu un profit net de 791 de milioane de lei, cu 40,7% mai mare decât cele 562 de milioane de lei bugetate inițial pentru acest an. Dacă va fi și realizat, va fi cu peste 100 de milioane de lei (sau 15%) peste nivelul din 2020, de 684 de milioane de lei, și acela cu peste un sfert (28%) mai mare decât în 2019.

Compania informează că, pe fondul prețurilor mai mari la energia electrică vândută și a cantității de energie produse și vândute, are un plus la capitolul venituri din producția vândută de aproae 288 de milioane de lei, adică 11% suplimentar față de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat inițial pentru 2021.

Iar din această creștere, majoritatea vine, atenție, ca urmare a tranzacțiilor de pe piețele spot și intraday.

“Piața spot (PZU+PI) înregistrează o creștere semnificativă în sumă de 207.280 mii lei, determinată de creșterea prețului mediu de vânzare cu aproximativ 70,1% comparativ cu valorile bugetate inițial”, se arată în informarea companiei.

Din piața de contracte bilaterale, compania a câștigat în plus doar “76.217 mii lei ca urmare a creșterii cantității vândute cu aproximativ 0,5% și a prețului mediu de vânzare cu aproximativ 2,9% comparativ cu valorile bugetate inițial”.

Cheltuielile totale ale companiei, potrivit bugetului revizuit, sunt cu doar 1,1% mai mari decât cele bugetate inițial.

Nuclearelectrica deține și operează singură centrală nucleară a României, cea de la Cernavodă, cu o putere instalată de 1.400 MW, în două unități.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW