În ultimul an, circa 30% dintre directorii generali din țara noastră au raportat o creștere vertiginoasă a numărului de angajați din firmele pe care le conduc. Pandemia a adus cu sine nu doar criză sanitară la nivel mondial, dar și la nivel de organizații, indiferent de mărime și industrie. Din păcate, multe persoane au fost date afară, iar șomajul tehnic, cel puțin în primul an de pandemie, a fost o lovitură groaznică pentru finanțele personale a multor români.
Cu toate acestea, lucrurile au început să se uniformizeze, iar unul din trei directori de companii susțin că numărul de angajați a crescut în 2021. Atât pentru oamenii de business, cât și pentru persoanele care lucrează în resurse umane este important să folosească această fereastră creată de pandemie și să atragă talente. Cum se poate întâmpla acest lucru? Ei bine, iată câteva aspecte importante în acest sens.
Aspecte de care să ții cont în recrutarea personalului
- Eficiența construiește o afacere
În momentul de față, cu toții ne dăm seama că acceptarea schimbării este o resursă infinită, atât la nivel personal, cât și vocațional. Dacă domeniul afacerii tale este în producție, logistică, transporturi etc., vei avea nevoie de ajutor pe partea de HR. Strategia de a folosi leasing de personal în străinătate cu ajutorul unei companii specializate și cu experiență te va focusa pe rezolvarea și implementarea soluțiilor din restul departamentelor care au nevoie de ajutorul tău.
Avantajele colaborării cu o firmă de recrutare precum Humansource.ro te va ajuta să economisești costuri de personal în cazul detașării transnaționale, administrarea personalului plus, asigurarea procedurilor administrative. Un alt beneficiu pe care o astfel de organizație o poate oferi este accesul la forță de muncă calificată, mai exact alegerea oamenilor potriviți pentru jobul potrivit.
- Pune amprenta pe inteligența emoțională a angajaților
Din ce în ce mai multe studii din psihologie și neuropsihologie afirmă că inteligența emoțională este net superioară IQ-ului. Bineînțeles, că și acesta are rolul lui și evident că nu trebuie dat la o parte, dar modul în care un angajat verbalizează, gesticulează și pune problema la interviu sunt elemente care te pot ajuta să înțelegi natura socială și psihică a acestuia.
De asemenea, nu angaja o persoană care nu rezonează cu valorile și cultura organizației, chiar dacă are toate datele necesare pentru a lucra fără probleme pe funcția respectivă. Un astfel de angajat, nu va rămâne pe termen lung în companie și nu se va implica cu adevărat în sarcinile zilnice. Ca antreprenor sau persoană de HR este important să înțelegi că banii contează. Cu ce altceva și-ar putea plăti ratele candidatul din fața ta? Renunță la falsa impresie că toți oamenii sunt pasionați de domeniul în care lucrează pentru că, realitatea este că toți (inclusiv tu) nu îți poți construi pasiunile fără muncă și deci, fără bani suficienți.
- Nu amâna recrutarea până în ultimul moment
Aspectul de care trebuie să ții cont atunci când inițiezi recrutarea de personal este că angajatul potrivit este căutat din timp. Dacă nu ești atent, va trebui să te mulțumești cu ceea ce găsești. Așadar, caută din timp omul potrivit, iar dacă l-ai găsit nu amâna angajarea lui.
Piața muncii va cunoaște mereu schimbări și transformări indiferent de momentele de liniște sau tulburare socială ori financiară la nivelul unei țări. Contează în schimb, modul în care recrutezi, iar instinctul în multe cazuri își spune cuvântul.
Sursă foto: Pexels.com