marți, 7 iulie, 2020
27.6 C
București

Numărul susţinătorilor Laurei Codruţa Kovesi, în CREŞTERE

Numărul celor care susţin candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European este în creştere. Vicepreşedintele Partidului Popular European din Parlamentul European, Esteban Gonzales Pons, a anunţat marţi, la briefingul oficial al grupului, că o susţine clar pe fosta şefă a DNA la conducerea viitorului Parchet al UE, informează Hotnews.

,,Ca să răspund foarte scurt, noi o susținem clar. Credem că abordarea politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem”, a declarat Esteban Gonzalez Pons, potrivit sursei citate.

Ministrul Justiţiei din Olanda: „I-am studiat CV-ul, care este impresionant’’

Un alt nume important care susţine candidatura lui Kovesi este ministrul Justiţiei din Olanda, Ferdinand Grapperhaus. Oficialul olandez s-a declarat ,,foarte optimist pentru că România vine cu un candidat atât de puternic’’ pentru Parchetul European.

,,Cred că e un pas foarte mare înainte că există un astfel de candidat. Încă nu am luat o decizie, pentru că evident trebuie să discutăm toate aspectele, dar sunt foarte optimist pentru că România vine cu un candidat atât de puternic“, a spus ministrul Justiţiei din Olanda, citat de Realitatea.net.

De asemenea, Grapperhaus a precizat că selecţia pentru conducerea viitorului Parchet European este una riguroasă şi că persoanele selectate pentru un astfel de post ,,au o carieră juridică foarte bună’’. Astfel, el consideră că nu ar trebui să planeze eventuale îndoieli privind procesul de selecţie al candidaţilor.

„I-am studiat CV-ul, care este impresionant, aşa cum au şi ceilalţi doi candidaţi. Persoanele care sunt luate în considerare pentru astfel de poziţii au o carieră juridică foarte bună, nu există îndoieli în această privinţă“, a mai spus Ferdinand Grapperhaus.

Rolul Parchetului UE

În aprilie 2017, 16 state membre au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO), utilizând procedura „cooperării consolidate”.

Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Astfel, institutia va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Totodata, Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 EUR sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR. Parchetul UE va colabora, de asemenea, cu  alte organisme precum Eurojust și Europol, potrivit consilium.europa.eu.

Prima pe listă

Amintim ca fostul procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi este prima pe lista scurta a candidatilor pentru functia de procuror-sef al Parchetului European. Aceasta este urmata pe lista de Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

ANUNȚ DE PUBLICITATE PRIVIND CUMPĂRAREA UNUI IMOBIL CU DESTINAȚIA DE SEDIU PENTRU AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII

AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII, cu sediul în București, str. Delea Nouă, nr. 2,...

Grecii nu acceptă fonduri europene de relansare sub “stricta” supraveghere a utilizării lor

Guvernul grec se opune tipului de condiții nepopulare impuse țărilor în perioada crizei datoriilor, atunci când "Troika",...

Alegerile legislative din Croația: Conservatorii revendică victoria

Duminică, 5 iulie, au avut loc în Croația alegeri legislative. Conservatorii premierului actual Andrej Plenkovic s-au situat...