Decizia doamnei Haley intervine după numeroase alte demisii și demiteri din anturajul președintelui Trump de la instalarea sa la Casa Albă.
Nu este exclusă o legătură între această decizie și faptul că echipa diplomatică inițială a lui Donald Trump a fost totalmente «remodelată» după ce Mike Pompeo a preluat funcția de secretar de stat și John Bolton pe cea de consilier prezidențial pentru problemele securității naționale.
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, este femeia cea mai cunoscută și populară din administrația lui Trump. Ea a produs surpriza marți când, la Casa Albă, alături de președinte, a anunțat presa că părăsește la finele anului postul important deținut la ONU. Nu a dat explicații în momentul respectiv, dar Donald Trump a precizat că, încă de acum șase luni, Nikki Haley și-a exprimat dorința de a-și lua «o pauză». A lăudat pompos activitatea doamnei ambasador și i-a comunicat că oricând este bine primită dacă va decide să revină alături de echipa sa. «Este important să știi când este timpul să faci un pas înapoi», a fost unica explicație oferită ziariștilor de doamna Haley, fără a preciza ce planuri de viitor are. Analiști politici americani, citați de site-ul Axios, dar și de alte publicații, nu-și pot explica deocamdată surprinzătoarea plecare din funcție a doamnei Haley, decizie ce intervine după numeroase alte demisii și demiteri din anturajul președintelui Trump de la instalarea sa la Casa Albă. De reamintit cel puțin un fapt important: echipa diplomatică inițială a lui Donald Trump a fost totalmente «remodelată» după ce Mike Pompeo a preluat funcția de secretar de stat și John Bolton pe cea de consilier prezidențial pentru problemele securității naționale.
Critici pentru activitatea la ONU
Nikki Haley, fost guvernator al statului Carolina de Sud, s-a distins prin linia dură promovată la ONU, în special în dosarele privind Coreea de Nord și Iranul, față de care unii miniștri americani doresc o atitudine mai moderată. Critici au venit și în legătură cu declarațiile sale la adresa ONU – reluând de fapt critici prezidențiale conform cărora ONU este adeseori văzută ca «o instituție marcată de birocrație greoaie și ineficientă în care Washingtonul investește mulți bani» și care «are evidente tendințe pro-israeliene». Presa reamintește însă și o altă faţă a doamnei Haley ce, probabil, nu a fost uitată. Această femeie extrem de ambițioasă, dinamică și directă, nu a fost întotdeauna de partea lui Donald Trump. În februarie 2016, ea afirma că «miliardarul Trump încarnează tot ceea ce un guvernator nu dorește de la un președinte». Se spune că până înaintea victoriei din 8 noiembrie 2016, Nikki Haley spunea că «nu este fan al candidatului republican». Imediat însă după victoria acestuia, Haley a profitat de slăbiciunile, demisiile, scandalurile ce au avut loc în echipa de la Casa Albă și reușește să se afirme în «galaxia» lui Trump, ajungând să fie una dintre persoanele cu acces direct la președinte. Dacă a lăsat să-i fie înțeles dezacordul cu Trump atunci când acesta nu a condamnat clar simpatizanții de tendința nazistă implicați în manifestațiile antirasiste și violențele de la Charlottesville din vara anului trecut, Nikki Haley a evitat să-l expună public. La critici, suspiciuni de neloialitate, ea a răspuns că dacă nu este de acord cu ceva și consideră că este important pentru președinte, îi expune direct punctul de vedere, iar domnia sa ascultă.