11.8 C
București
joi, 6 mai

O icoană a Sfântului Haralambie, Salvatorul Bucureștiului, la licitație

Zilnic, mureau peste 300 de bucureșteni. Se întâmpla în Țara Românească, în 1813, când „Ciuma lui Caragea” a secerat peste 90.000 de oameni. Singura salvare a românilor a fost Sfântul Haralambie, cunoscut în tradiția poporului român ca izbăvitorul epidemiei de ciumă, căruia i-au fost înălțate zi și noapte rugăciuni întru salvare.

Astăzi, găsim dovada episodului de acum 200 de ani într-o icoană de colecție, realizată într-un atelier transilvănean la începutul secolului XIX, al cărei vizual, reconstituie excelent momentul în care Sfântul Haralambie leagă de grumaz reprezentarea ciumei cu un lanț greu de fier, pentru a nu mai face rău oamenilor.

Icoana pe sticlă „Sfântul Haralambie pe tron, legând ciuma”, plecând în licitație de la un preț de pornire de doar 250 de euro, provine din colecția familiei ieșene Sculy Logotheti, al cărei protagonist, chirurgul Leon Sculy, a fost primul decan al Facultății de Medicină din Iași.

Precursor al neurochirurgiei românești, Leon Sculy, a fost un inovator, între altele este cel care a introdus în clinica apa sterilizată pentru spălatul mâinilor, a conceput un aparat destinat sterilizării materialului de sutură, a înlocuit sublimatul cu alte substanțe antiseptice, precum apa oxigenată etc.

Icoana de colecție, alături de alte 150 de obiecte de artă sacră, inclusiv icoane rarisime din perioada lui Mihai Viteazul, Matei Basarab ori Constantin Brâncoveanu sunt disponibile la Licitația unei Colecții de Icoane ce va avea loc în Săptămâna Mare, marți, 14 aprilie, pe platforma Artmark Live.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW