Demonstraţie de forță: Iranul a confiscat un nou petrolier în Golful Persic

Gardienii Revoluției au anunțat confiscarea în regiunea Golfului Persic a unei noi nave ce ar avea la bord 700.000 de litri de combustibil de contrabandă.

Corespondentul RFI la Teheran relatează că nava respectivă a fost blocată în apropierea insulei Farsi, situată în partea de nord a Golfului Persic, la jumătatea drumului între Iran și Arabia Saudită. Toți cei 7 membri ai echipajului, având diverse naționalități, au fost arestați, dar naționalitatea navei nu a fost încă precizată. Petrolul a fost confiscat și predat autorităților iraniene.

Cine deține controlul în Golful Persic

Această nouă confiscare intervine după o acțiune similară privind un petrolier britanic, la mijlocul lunii iulie. Ne amintim că reținerea petrolierului britanic avea loc la două săptămâni după confiscarea unui petrolier iranian de către marina britanică în Gibraltar. Iranul a propus un schimb între cele două petroliere, dar Londra a refuzat. Prin confiscarea duminică a unui nou petrolier, sunt de părere analiști politici citați de RFI, Teheranul vrea să arate că el este cel care deține controlul în Golful Persic și Strâmtoarea Ormuz, pasaj strategic pentru petrolul mondial. Fără îndoială, spun comentatorii presei franceze, acest nou eveniment alimentează tensiunile oricum grave dintre Iran, Statele Unite și Marea Britanie, cu impact direct asupra întregii regiuni.

«Un butoi cu pulbere»

Duminică, generalul iranian Ahmad Reza declara: «la prima vedere, situația din Golful Persic pare să se orienteze către un conflict militar. Dar, privind lucrurile mai îndeaproape, vedem că, totuși, probabilitatea unui astfel de conflict este din ce în ce mai redusă. Capacitățile militare ale forțelor noastre sunt atât de importante», a subliniat generalul iranian citat, «încât dușmanii noștri nu îndrăznesc să aleagă o opțiune militară împotriva noastră». «Golful Persic», a ținut să sublinieze generalul Ahmad Reza, «este ca un butoi cu pulbere și explozia primei petarde poate duce la un enorm dezastru».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW