O nouă etapă în tensionarea relațiilor Moscovei cu Occidentul: Rusia își închide Misiunea de reprezentare la NATO, pe fondul acuzațiilor de spionaj

Moscova a anunțat luni suspendarea, începând de luna viitoare, a activităților Misiunii de reprezentare pe lângă NATO, precum și a organizației atlantiste la Moscova. Este o decizie luată după retragerea acreditărilor pe lângă Alianță a încă opt reprezentanți ruși acuzați de spionaj. ”În urma unor măsuri luate de NATO, condițiile de bază pentru activitatea în comun nu mai sunt îndeplinite”, a declarat ministrul rus de Externe. ”A priori, a precizat Serghei Lavrov, deciziile noastre intră în vigoare de la 1 noiembrie”. Partea rusă a stabilit că dacă reprezentanții NATO au de rezolvat probleme urgente, nu au decât să se adreseze ambasadei Rusiei din Belgia. Concomitent este suspendată și misiunea ONU găzduită de ambasada Belgiei din Moscova, al cărei rol era să asigure legătura între NATO din Bruxelles și Ministerul rus al Apărării. Serghei Lavrov a anunțat de asemenea încetarea activității Biroului de informații al NATO, al cărui rol a fost ”ameliorarea cunoașterii și înțelegerii mutuale”.

Acuzații de spionaj

Anunțurile Moscovei intervin în urma recentelor acuzații de spionaj la adresa membrilor Misiunii Rusiei pe lângă NATO. La începutul lunii octombrie, NATO a anunțat retragerea acreditării a opt membri ai misiunii ruse de la Bruxelles, acuzați că sunt ”agenți nedeclarați ai serviciilor ruse de informații”. De altfel, Rusia s-a dovedit a fi responsabilă și de ”alte activități cu intenții rele” în Europa, a reamintit secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. NATO a decis în martie 2018 retragerea acreditării a șapte membri ai Misiunii ruse, fiind expulzați din Belgia în urma otrăvirii în Regatul Unit a fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia. Numărul acreditărilor la Misiunea Rusiei din Bruxelles a fost redus atunci de la 30 la 20. Recent, la 7 octombrie, acest număr a fost din nou redus până la 10.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW