Liderii Serbiei și Kosovo s-au întâlnit sâmbătă la Ohrid, în Macedonia de Nord, pentru a dialoga din nou, sub egida Uniunii Europene, care în ultimul timp și-a intensificat presiunile pentru normalizarea relațiilor între foștii inamici. Această întâlnire are loc după eșecul negocierilor de luna trecută de la Bruxelles, unde a fost luat în discuție un plan european de pace între Serbia și Kosovo. Sâmbătă, șeful diplomației europene Josep Borrell a venit cu intenția de a încerca să-i convingă pe premierul kosovar Albin Kurti și pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, „să-și apropie pozițiile” în vederea încetării unui război distrugător ce durează de peste două decenii între rebelii separatiști kosovari și forțele sârbe.

Documentul european, ce conține 11 articole, stipulează că cele două părți ”își vor recunoaște reciproc documentele și simbolurile naționale respective” și că nu vor face uz de violență pentru soluționarea diferendelor lor. Textul prevede că ”Serbia nu se va opune aderării Kosovo la o organizație internațională”. Se propune de asemenea acordarea ”unui nivel corespunzător de autogestiune” minorității serbe din Kosovo.
Serbia refuză recunoașterea independenței Kosovo
Sunt multe semne de întrebare privind rezultatele întâlnirii de la Ohrid, dar este deja cunoscut faptul că Serbia refuză să recunoască independența – proclamată în 2008 – a fostei sale provincii Kosovo, cu o populație de 1,8 milioane locuitori, în majoritate de origine albaneză, dar cu o minoritate de peste 120.000 sârbi. Relațiile între locuitorii acestei provincii sunt într-o permanentă criză de la bombardamentele NATO ce au luat sfârșit în 1999, iar relațiile dintre Belgrad și Priștina evoluează din criză în criză. Reamintim că, după discuțiile de la Bruxelles, soldate cu eșec, Aleksandar Vucic a jurat că nu va recunoaște niciodată independența Kosovo, adăugând că ”nu are nicio intenție să ajute Priștina să devină membru al Națiunilor Unite”. Președintele Serbiei a avertizat – cu câteva zile înaintea întâlnirii de la Ohrid – că ”nu are intenția să semneze vreun document”… că ”întâlnirea nu va fi nici istorică, nici revoluționară”. În schimb, premierul kosovar Albin Kurti s-a anunțat optimist în privința posibilității de a se ajunge la un acord, cu precizarea că răspunderea pentru un astfel de final revine părții sârbe.
La Belgrad, mii de persoane au manifestat vineri, răspunzând la apelul partidelor naționaliste, cerând respingerea unui acord (cel european – n.n.) care în opinia lor echivalează cu ”o capitulare”.
UE s-a facut complica la agresiunea NATO asupra Serbiei in 1999, urmata de modificarea frontierelor Serbiei prin forta armata a NATO.
Acum precedentul Kosovo e folosit cu succes de Rusia care aplica aceeasi metoda in Estul Ucrainei.
Si Rusia vorbeste despre ‘recunoasterea noilor realitati’ geopolitice de catre Ucraina,
in aceeasi maniera in care UE vorbeste de ‘normalizarea relatiilor’ dintre Serbia si provinciei ei Kosovo.
Chiar nu inteleg capetele luminate de la Bruxelles ca prin actiunile lor creeaza precedente care folosesc Rusiei?
Eminescu a fost un scriitor nationalist.
Vezi poezia Doina.
Partidele sarbesti care nu vor cedarea provinciei Kosovo sunt in aceeasi masura nationaliste, iar daca vreun partid din Serbia e de acord cu independenta respectivei provincii – este partid tradator de tara.