Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, susţine că una dintre măsurile la care lucrează împreună cu instituţiile financiare internaţionale vizează investiţia directă a statului în companii private.
„Mă uit la măsuri care sunt folosite în ţări ca Elveţia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să îţi dea împrumut. Cum ajutăm aceste companii? Poţi să le ajuţi cu împrumut, cu garanţii, cu subvenţii sau sa mergi ca partener o perioada în sensul de a cumpăra, de a investi, de a da cu împrumut, care se poate converti în acţiuni în viitor. Este o măsură pe care am văzut-o în SUA, Anglia, care ajuta companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul că intră în acţionariat. Este o măsură care poate fi folosită şi o măsura la care mă gândesc. În SUA, când statul dă împrumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, şi dacă iese profitabil amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi”, a declarat, duminică seara, ministrul Finanţelor, la Digi 24.
El susţine că vehicul prin care se va face acest lucru nu este construit, deoarece în prezent lucrează cu instituţii internaţionale care au mai făcut acest lucru, inclusiv în România, pentru obţinerea unor plafoane cât mai mari.
Aceasta face parte din măsurile pregătite să facă tranziţia după ce va înceta măsura şomajului tehnic, ministrul precizând că se lucrează la un program similar cu IMM Invest, dar pentru companiile mari.
El a menţionat că după ce va trece criza din sănătate, banii se vor duce numai către acele sectoare profitabile din economie.
Cîțu este mult prea optimist
Consiliul Fiscal consideră că scenariul fundamentat de Guvern, cu un declin al PIB real cu 1,9%, este foarte optimist. Consiliul Fiscal sugerează încă două scenarii, cu contracţii ale economiei de 4 – 6%, repectiv 8 – 9%. Deficitul bugetar ar putea urca la peste 10% din PIB.
Pornind de la analizele INS privind impactul economic al pandemiei, de la referinţa istorică a crizei economice anterioare ce a debutat în anul 2008 şi de la alte date disponibile, Consiliul Fiscal apreciază că este prudent şi necesar să fie avute în vedere încă două scenarii macroeconomice pentru anul curent: unul fundamentat pe o contracţie a PIB real plasată în intervalul 4%-6%, şi un scenariu ce prevede o contracţie mai severă a PIB, de 8%-9%.
În baza cadrului macroeconomic asumat de Guvern, Consiliul Fiscal evaluează deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3%-7,45% din PIB, faţă de cel prognozat de Guvern de 6,7% din PIB. În condiţiile celor două scenarii suplimentare considerate, nivelul probabil al deficitului bugetar se situează între 8,1%-8,9% din PIB considerând o contracţie de 4%-6% a PIB real, ajungând până la 9,9%-10,4% din PIB în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, de 8%-9% în termeni reali.
Afacerile lui Pista cu otetul . Statul roman a vandut afaceri pe 1 leu a sters datoriile , si-a inrobit cetacenii prin acceptarea unor salarii de mizerie , au acceptat anual pierderile sau profirurile dininuate ale societatilor cauzate de o serie de cheltuieli cu firmele mama aflate in strainatate , plati catre consilieri nemaipomeniti decat pe statele de plata ale secret service etc .
Si va cumpara propria palarie , zdrentuita si mancata pana la bordura de cariile straine ce ne-au invadat . De data asta actiunile vor fi supraevaluate , iar datoriile bine ascunse de ochi romanilor , si avem si noi iarasi palarie pe care acum am cumparat-o pe datorie si o putem lasa pe ochi cum ne e scris de altii .