Începând din 1 ianuarie 2022, Franța asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Într-o conferință de presă de la începutul lunii decembrie, Emmanuel Macron prezenta obiectivele sale în acest post extrem de important în actuala conjunctură europeană și internațională. În trei cuvinte sintetiza domnia sa atunci obiectivele președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene: relansarea, forţa și apartenența. «Noi, spunea președintele Macron, trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă să-și aleagă drumul și stăpână pe destinul său – acesta este obiectivul nostru», a subliniat președintele Macron.
O președinție «ambițioasă»
Care sunt prioritățile afișate de Franța pentru cele șase luni la conducerea Consiliului UE, evocate de Radio France Internationale:
Emmanuel Macron dorește «reformarea spațiului Schengen» pentru ca Uniunea Europeană să-și poată apăra frontierele externe în fața crizei migratorii. El dorește de asemenea o regândire a cadrului bugetar al Europei, definit până acum prin tratatul de la Maastricht, cu criteriul de bază privind respectarea limitei de 3% acceptată pentru deficitul bugetar al statului membru al UE. Mediul înconjurător cu Pactul verde european, digitalizarea, serviciul civic european, problema stabilirii unui salariu minim european fac parte de asemenea din priorităţile președinției franceze a Consiliului UE, ele urmând să fie abordate în cursul a cel puțin 400 de reuniuni, întâlniri, dezbateri prebazute de Emmanuel Macron. O prioritate pentru Emmanuel Macron au devenit relațiile UE cu continentul african. Este deja stabilit un summit Uniunea Africană-Uniunea Europeană pentru 17-18 februarie, la Bruxelles, al cărui obiectiv anunțat este «refondarea în profunzime» a relației «un pic obosită» între cele două continente.
Critici
Da, sunt obiective ambițioase cele anunțate de președintele Macron, dar, spune eurodeputatul francez David Cormand, din grupul Verzilor, nu toate sunt cele mai bune. «Am impresia, spune David, Cormand citat de RFI, că vom avea o președinție franceză a forumurilor, a marilor reuniuni. Dar, dosarele în care trebuie «mișcat» serios includ agricultura și, mai ales, riscul pesticidelor. Urmează de asemenea dosarul unei fiscalităţi juste și complicata problemă a migrației, domeniu în care Emmanuel Macron este suspectat a fi adeptul unei atitudini represive, ceea ce, subliniază eurodeputatul ecologist mai sus citat, nu poate fi acceptabil.
Există voci în Franța care susțin că, dată fiind multitudinea dosarelor europene pe care președintele Macron vrea să le abordeze și chiar să le găsească o soluție, apare problema lipsei timpului suficient pentru a acționa pe o paletă atât de amplă de probleme. Raphael Glucksmann, un eurodeputat apropiat grupului socialiștilor, critică calendarul președinției franceze care practic ar urma să dureze trei din șase luni, în condiţiile în care are loc și campania prezidenţiala în vederea alegerilor din aprilie, la care este așteptată și candidatura lui Emmanuel Macron. Timpul este astfel «prea scurt pentru lansarea tuturor șantierelor pe care președintele promite să le lanseze», astfel încât prograul anunțat «este irealist», a avertizat Glucksmann.
Și alte voci, precum eurodeputatul francez de extremă stânga Manuel Bompard, ridică problema timpului prea scurt pentru ca președinția franceză a Consiliului UE să ducă la bun sfârșit întreaga tematică anunțată. În opinia sa, problema calendarului va crea, la nivel național, dar și european suspiciuni privind utilizarea în scopuri electorale a președinției franceze a Consiliului UE. În opinia unora ar fi fost«mai just» să se amâne președinția franceză la o dată după alegerile prezidențiale pentru a se putea înregistra progrese în soluționarea mai multor dosare europene.
Această președinție franceză a Consiliului UE, conchide RFI, se anunță «complicată», dat fiind numărul mare de dosare ce urmează a fi abordate și mai ales din cauză că ea coincide cu o campanaie prezidențială în plină desfășurare, riscând să-i diminueze importanţa și să creeze polemici cu ceilalți candidați la alegerile prezidențiale.