Votul pe moţiunea simplă „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”, iniţiată de PNL şi USR împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a fost amânat cu o săptămână, deoarece şedinţa de plen din Camera Deputaţilor a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Deputaţii PSD au decis să nu participe la votul din Parlament: „Decizia se va lua la nivelul coaliției. Astăzi nu participăm la vot”, a declarat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.
Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a cerut verificarea, constatându-se că nu are cvorum, în sala de plen fiind prezenţi 110 deputaţi, informează G4media.ro.
„Sunt 110 prezenţi, nu suntem în cvorum. În aceste condiţii, sunt obligat să suspend şedinţa”, a afirmat Iordache.
Astfel, Tudorel Toader va trebui să mai aştepte o săptămână pentru a afla rezultatul moţiunii depuse împotriva sa de către grupurile parlamentare PNL şi USR.
Poate
Tudorel Toader să rămână în funcţie?
Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, cele două camere ale Parlamentului pot adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.
Adoptarea unei moţiuni simple nu are ca efect juridic direct căderea Guvernului sau revocarea ministrului interpelat, textul având doar efecte politice. Aşadar, Tudorel Toader poate rămâne în continuare ministrul Justiţiei, chiar dacă moţiunea simplă va fi adoptată prin vot de parlamentari.
Cine
îl susţine pe Toader?
Ministrul Tudorel Toader este contestat puternic de tot mai multe voci din partea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a afirmat ironic, marţi, la Antena 3, că ministrul Justiţiei a fost „mai impresionat” de activitatea procurorului Augustin Lazăr decât de cea a fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, din moment ce îl lăsa pe acesta să iasă la pensie, notează ziare.com.
,,Aici nu poate să îi nege nimeni ministrului că a început procesul de evaluare şi a început procesul de revocare, în cazul Laurei Codruţa Kövesi. La Lazăr se vede că a tărăgănat revocarea acestuia şi văd că îl lasă la pensie. Nu văd de ce ar trebui să se oprească şi să meargă mai departe în a cere revocarea. Se pare că a fost mai impresionat de activitatea domnului Lazăr şi i-a îngăduit să iasă la pensie”, a afirmat Eugen Nicolicea.
Un alt nume important din PSD care este nemulţumit de activitatea lui Tudorel Toader este chiar preşedintele partidului, Liviu Dragnea. Acesta a declarat miercuri că în interiorul PSD există o stare de nemulţumire cu privire la ministrul Justiţiei.
,,Am luat decizia să dăm şansa opoziţiei să arate că are suficiente voturi ca să îşi treacă moţiunea. PSD nu îşi reglează problemele cu mâna Opoziţiei. PSD nu putea vota o moţiune plină de minciuni. La o dată ulterioară se va discuta de moţiune, dar trebuie să avem o discuţie împreună cu premierul şi Tudorel Toader. Există o stare de nemulţumire pe care nu avem de gând să o ascundem, pe care o vom rezolva săptămâna viitoare într-un fel sau altul”, a anunţat Liviu Dragnea.
Sancţionat
de UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, marţi seara, că UDMR nu-l va susţine pe Tudorel Toader la votul moţiunii simple de miercuri.
- Publicitate -
,,Nu-l vom susţine pe dl Toader de data aceasta. E o moţiune simplă, e posibilitatea Parlamentului de a controla activitatea unui ministru din Executiv. Colegii mei mâine dimineaţă vor avea o şedinţă de grup, dar nu-l vom susţine pe dl Toader în aceste condiţii. În moţiunea simplă sunt foarte multe lucruri cu care eu nu sunt de acord, dar în ceea ce priveşte OUG nu avem niciun argument raţional (…), nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar”, a declarat Kelemen Hunor, la TVR 1, potrivit Agerpres.
Preşedintele UDMR l-a criticat extrem de dur pe Toader: ”Ministrul Justiţiei nu a venit în Parlament, nu a avut nicio poziţie, a spus doar că Parlamentul legiferează, ministerul nu se bagă, e treaba voastră în Parlament. Ca să ne trezim acum trei săptămâni că, brusc, Ministerul Justiţiei şi Guvernul legiferează şi întoarce tot ce am făcut noi (…), brusc domnul Toader legiferează în locul Parlamentului. Ca să vedem astăzi că iar a fost schimbată OUG 7, a fost repusă în varianta iniţială. Nu putem să fim luaţi aşa, de pe o zi pe alta, să părem că am vorbit degeaba, am lucrat degeaba, că am fost, pur şi simplu, idioţii utili ai nu ştiu cui”.
L-am ievaluat pe oul de sinistru al justiei si acum l-as scoate in suturi din postul pe care-l ocupa !