Coordonatorul Indo-Pacific de la Casa Albă, Kurt Campbell, va vizita Insulele Solomon, în această săptămână. Analiștii consideră că vizita lui ar avea ca scop subminarea cooperării de securitate a acestei țări cu China.
China și Insulele Solomon au semnat, recent, un Acord-cadru de cooperare de securitate, potrivit căruia ambele părți vor coopera în menținerea ordinii sociale, asistenței umanitare și combaterii calamităților naturale. Cooperarea este în conformitate cu legile internaționale și nu vizează nicio terță parte.
Cu toate acestea, SUA și Australia au denaturat cooperarea catalogând-o „amenințare” la adresa securității regionale, făcând tot posibilul pentru a o sabota. Nefiind „piese de șah” în confruntările geopolitice, țările insulare din Pacific au nevoie de diversificarea acordurilor de cooperare externă având dreptul de a-și alege independent partenerii. Prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a declarat că așa-numita „amenințare a Chinei la adresa securității din regiune este un nonsens”.
După hoasul social din Insulele Solomon din luna Noiembrie 2021, guvernul de la Beijing a oferit asistență materială la cererea țării insulare, fiind apreciat de autorități și de populația locală. În schimb, Washingtonul a rămas indiferent la criza ecologică, la conflictul și tulburările din această țară.
Ambasada SUA în Insulele Solomon a fost închisă timp de 29 de ani, până când relațiile acestei țări cu China s-au apropiat. SUA nu fost niciodată interesată cu adevărat de securitatea și dezvoltarea Insulelor Solomon, ci doar de un punct de sprijin strategic împotriva Chinei. Casa Albă a susținut că vizita lui Campbell va asigura „prosperitatea, securitatea și pacea” țărilor insulare din Pacific, dar comunitatea internațională poate vedea masca ipocriziei și performanțele ironiei americane.