„Există realmente un serios pericol, riscul declanșării unei mari crize a datoriilor în țările din Sudul planetei, determinată de creditele acordate de China”, a avertizat vineri cancelarul german Olaf Scholz în cadrul dezbaterilor de la Congresul catolicilor, organizat la Stuttgart. Afluxul de credite pe termen lung acordate de China țărilor sărace, în special țărilor din Africa, poate avea consecințele evocate de cancelarul german, un specialist în problemele economice mondiale. „Există un pericol realmente serios, a subliniat Scholz, să vedem omenirea prăbușindu-se într-o criză a datoriilor”, în condițiile în care nici China „nu are o vedere de ansamblu privind creditele acordate, din cauza numeroșilor actori implicați”.
„Capcana datoriilor”
De mai multă vreme, China este acuzată de Occident că utilizează „capcana datoriilor” pentru a-și exercita influență asupra altor țări. Concret, China dă bani cu împrumut pe termene lungi altor state care, în cele din urmă, neputând rambursa datoria, sfârșesc prin a ceda controlul asupra activelor lor cheie”. Beijingul respinge aceste acuzații, argumentând că creditele pe care le acordă vizează scoaterea țărilor respective din sărăcie. Cine a văzut așa ceva?
Se impune integrarea Chinei în Clubul de la Paris
Motivele mai sus menționate, a subliniat cancelarul german „vor arunca China și țările Sudului într-o mare criză economică și financiară care nu va ierta nici restul lumii”. Scholz a declarat la Stuttgart că dorește convingerea Beijingului să se alăture Clubului de la Paris, un grup informal al creditorilor publici, al cărui rol este să găsească soluții coordonate la dificultățile țărilor ce nu-și pot plăti datoriile, negociind condiții de plată mai ușoare sau reeșalonarea datoriilor lor.
Uniunea Europeană, în ambuscadă
Pentru a contracara influența Chinei, a reamintit Olaf Scholz, Uniunea Europeană a lansat în urmă cu câteva luni un plan de ajutorare în scopul dezvoltării, botezat „Global Gateway”. În acest cadru, Uniunea Europeană are în plan învestirea în următorii ani, în Africa, a peste 150 miliarde de euro, bani ce urmează a fi utilizați la proiecte de infrastructuri, transporturi sau energii regenerabile. Este vorba, de fapt, de o inițiativă de răspuns european la așa-numitul „nou drum al mătăsii”, vastul program chinez ce prevede acordare de credite mai multor zeci de state care să-și dezvolte porturile, drumurile, căile ferate sau infrastructuri digitalizate.
Hmmm… pentru prima data in istorie tarile africane primesc imprumuturi fara conditii politice
iar fostele puteri coloniale vad cum isi pierd influenta in Africa.
Ia te uita, tari europene care au bombardat Libia nu demult (si au recunoscut un guvern libian care le livreaza gaze si petrol)
se arata ingrijorate de viitorul tarilor africane!?