-1.5 C
București

Oleg Sențov a primit Premiul Saharov 2018

Regizorul ucrainean Oleg Sențov a primit Premiul Saharov, câștigat anul trecut, într-o ceremonie organizată în plenul Parlamentului European.

Oleg Sențov a primit Premiul Saharov în 2018, dar nu a putut veni anul trecut la ceremonia de la Strasbourg, pentru că era în închisoare. A fost încarcerat pentru că a protestat împotriva anexării Crimeii, regiunea în care s-a născut, de către Rusia. Pe 7 septembrie 2019, regizorul ucrainean a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

Cu ocazia înmânării premiului, președintele Parlamentului European, David Sassoli a spus: „În mod clar, ați fost ferm în susținerea principiilor și convingerilor dumneavoastră, domnule Sențov, pentru care ați plătit un preț foarte mare: propria libertate. Nimeni nu ar trebui să plătească pentru acest lucru.”

Președintele Sassoli a lăudat curajul luptătorilor pentru libertate, care iau poziție atunci când sunt încălcate drepturile omului. „Domnul Sențov a fost eliberat, dar mulți alții, inclusiv bloggeri și jurnaliști precum Stanislav Aseiev, sunt încă ținuți prizonieri în estul Ucrainei. Cerem eliberarea acestora”, a adăugat Sassoli.

În timpul ceremoniei, Oleg Sențov a declarat: „Primirea acestui premiu este o onoare și o responsabilitate uriașă. Accept acest premiu, pe care nu îl consider o onoare personală, ci un premiu dedicat tuturor prizonierilor politici ucraineni care s-au aflat în închisorile rusești și tuturor celor care mai sunt încă acolo”.

Mai mult, acesta și-a manifestat aprecierea pentru Uniunea Europeană și valorile democratice și a criticat practicile „militariste” ale Rusiei.

Cine este Oleg Sențov

Oleg Sențov este un regizor ucrainean, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „plănuirea unor acte de terorism” împotriva guvernării de facto a Rusiei în Crimeea. Amnesty International a descris procesul său drept „un proces necinstit în fața unui tribunal militar”.

A devenit simbol pentru aproximativ 70 de cetățeni ucraineni arestați ilegal și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea de către forțele de ocupație ruse din peninsula Crimeea.

Oleg Sențov a fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Calendar

Astăzi La Club Control, Noul sezon Jazz Nouveau debutează cu israelienii de la Liquid...

“Situația este gravă”- avertizează președintele Xi Jinping. Consideră însă că bătălia cu virusul ucigaș va fi câștigată

Epidemia cu coronavirus iese din granițele zonei Wuhan. Epidemia a făcut, duminică, o primă victimă la Shanghai. 40 de...

Coronavirus: Virusul ucigaș continuă să se răspândească. Beijingul face apel la armată. 56 mil. persoane, rupte de restul lumii

Xi Jinping dă asigurări că bătălia cu virusul va fi câștigată 459 de medici sunt trimiși...

TRENDING