luni, 10 august, 2020
22.2 C
București

Olivia de Havilland s-a stins, dar legenda trăieşte

Olivia de Havilland a încetat din viaţă, în somn, din cauze naturale, la locuinţa sa din Paris, duminică, 26 iulie, la vârsta de 104 ani.

Intrată deja în legendă datorită filmografiei de excepţie, activând pe o perioadă de mai mult de jumătate de secol, actriţa de origine britanică stabilită în Statele Unite şi, ulterior, Franţa (dar născută la Tokyo) a atins astfel o longevitate aproape incredibilă, însă în ton cu cariera artistică prodigioasă.

De la ”Visul unei nopţi de vară” (1935), ”Pe aripile vântului” (1939) şi ”Dublă enigmă” (1946) până la mai recentele ”Papesa Ioana” (1972) sau serialul documentar ”Filmele” (2019), a avut apariţii care au impresionat.

Alături de Errol Flynn, a format unul dintre marile cupluri romantice ale cinematografului de aventură.

Sora sa, Joan Fontaine, a fost de asemenea actriţă (amintim rolurile din ”Rebecca” – 1940 – şi Suspiciune – 1941). Între cele două a existat o celebră rivalitate, mai ales din cauză că Joan avea impresia că Olivia era favorita.

A fost distinsă cu premiul ”Globurile de Aur” pentru cea mai bună actriţă (Moştenitoarea) în 1949 şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în 1986 (Anastasia: The Mystery of Anna). La 92 de ani, în 17 noiembrie 2008, Olivia de Havilland a primit Medalia Naţională pentru Arte, înmânată de preşedintele George W. Bush. O stea cu numele ei străluceşte pe Walk of Fame.

”Les Echos” scrie că, în ultimele decenii, ”a devenit, pentru împătimiţii Hollywood-ului, ultima încarnare a unei lumi dispărute”.

Într-adevăr. Astăzi, într-o lume tot mai dominată de efecte speciale şi de artificii tehnice, ne uităm cu dor şi nostalgie la marii actori de odinioară, la cei care au dus arta actoriei aproape de perfecţiune. La Jean Gabin, la Humphrey Bogart, la Charles Chaplin, la Vivien Leigh şi mulţi alţii.

Olivia de Havilland nu face decât să întregească o listă a legendelor, iar lumea lor, în cele din urmă, nu va fi una dispărută, fiindcă adevăraţii cinefili vor dori întotdeauna să revadă ceea ce a fost mai bun în istoria cinematografiei.

Rămas bun, Olivia! Şi pe curând…

foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26491019

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs...

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani "sunt pe punctul de a începe", a anunțat...

75 de ani de la bombardamentele atomice la Hiroshima și Nagasaki

Acum 75 de ani, "Little Boy"devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul...