Ofițerii de combatere a criminalității organizate au făcut, miercuri, mai multe percheziții în Vâlcea, Gorj, Sibiu și Constanța, fiind vizat un grup infracțional organizat format din șapte suspecți. Procurorii DIICOT spun că suspecții au comis o serie de fraude informatice săvârşite prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic din Africa de Sud.
Potrivit procurorilor DIICOT din Sibiu, în cursul zilei de miercuri, ofițerii de combatere a criminalității organizate au efectuat 12 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea, Gorj şi Constanţa, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică. Anchetatorii spun că suspecții au reușit să înșele mai multe persoane prin postarea de anunțuri fictive de vânzare de autoturisme. „Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014-2015, șapte suspecţi au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de fraude informatice, prin intermediul unor site-uri de vânzări on-line din America de Sud. S-a reţinut că membrii grupului au postat anunţuri fictive pe mai multe site-uri de vânzări on-line, anunţuri de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate (în special autoturisme), comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, constând în modalitatea de achiziţie, plata preţului, transferul/transportul bunurilor respective“, au precizat procurorii DIICOT.
Pentru a intra în posesia sumelor de bani provenite din fraudele informatice, suspecţii le indicau victimelor diverse conturi bancare în care să fie virate sumele de bani pentru produsele „oferite spre vânzare“, iar în unele cazuri transferul banilor se făcea prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că membrii grupului infracţional au deschis conturi pentru a fi folosite la fraudele informatice şi în afara în României, în speţă fiind identificate conturi deschise la bănci din Ecuador.
În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat 84.150 de lei, 5.500 de euro, 820 de lire sterline și 500 de dolari, dar și laptopuri și telefoane mobile. Potrivit anchetatorilor, chiar au fost găsite laptopuri în curs de folosire la săvârşirea de fraude informatice. La audieri au fost duse 22 de persoane.
Oltenii, „campioni“ la fraude informatice
Acesta nu este primul dosar de acest fel instrumentat de procurorii DIICOT în ultimi ani. În octombrie 2017, anchetatorii au făcut zece percheziții în Olt și Vâlcea la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic și spălarea banilor. Din cercetări a reieşit faptul că suspecții au postat pe internet anunţuri false, privind vânzarea de bunuri, fără ca acestea să existe în realitate. Persoanele vătămate, fiind interesate de achiziționarea bunurilor, virau banii într-un cont creat de membrii grupării, însă produsele nu ajungeau niciodată la destinaţie. Până în prezent, au fost identificate peste 50 de persoane vătămate. Prejudiciul este estimat la 35.000 de euro.
Un amplu dosar privind infracțiuni asemănătoare a fost soluționat de procurorii DIICOT din Craiova în 2011, după arestarea în SUA a trei craioveni. Este vorba de Silviu Leoveanu, Cătălin Malea şi Ionuţ Budulan, care au fost arestați în oraşul Norcross, Georgia, pentru comiterea infracţiunilor de fraudă şi înşelăciune. Autorităţile din SUA au precizat atunci că românii au obţinut mii de dolari de la persoane interesate să cumpere maşini, cărora însă nu le-au livrat niciodată autovehiculele scoase la licitaţie pe internet. Ulterior, procurorii DIICOT au pus sub acuzare șapte persoane din Craiova și Mârșani, care făceau parte din „filiera“ română a grupului infracțional. Cei șapte inculpați au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, acces fără drept la un sistem informatic sau efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, iar în 2014 au fost condamnați la pedepse cuprinse între un an și doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare.
În martie 2012, cei trei craioveni au fost condamnați de o instanţă din statul american Georgia la pedepse cuprinse între 33 și 54 de luni de închisoare.