luni, 10 august, 2020
20.9 C
București

Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată

Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă: Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizată. Acum, Transgaz trebuie să se concentreze pentru a termina la termen gazoductul Ungheni-Chişinău.

Preluarea Vestmoldtransgaz de către SNTGN Transgaz a fost finalizată, joi, 6 septembrie, după ce în cursul după-amiezii, la Chişinău, documentele finale ale tranzacţiei au fost semnate de către autorităţile din Republica Moldova şi reprezentanţi ai Eurotransgaz, societatea subsidiară a Transgaz în Republica Moldova.

Ministrul Economiei a felicitat Transgaz pentru finalizarea cu succes a procedurii de preluare a Vestmoldtransgaz şi a arătat că atenţia şi energia companiei trebuie să se concentreze pe finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău.

‘Preluarea Vestmoldtransgaz a fost o etapă importantă şi pentru Transgaz şi pentru Ministerul Economiei. Îl felicit pe Directorul General Ion Sterian şi întreaga sa echipă şi adresez călduroase mulţumiri autorităţilor de la Chişinău, în special Ministrului Gaburici şi echipei sale, pentru sprijinul acordat părţii române. Finalizarea cu succes a acestei etape este o reuşită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul şi munca de-abia acum încep. Mă aştept ca Transgaz să-şi dedice atenţia şi energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz. Relevanţa implicării Transgaz în achiziţionarea Vestmoldtransgaz este legată de finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni în condiţii de predictibilitate şi siguranţă. În plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni – Chişinău, care va conduce la extinderea activităţii Transgaz în Republica Moldova, Transgaz îşi va reconfirma statutul de jucător regional’, a declarat Dănuţ Andruşcă, după semnarea documentelor tranzacţiei.

În cadrul evenimentului, ministrul român al Economiei a adăugat: ‘Această privatizarea are şi o importanţă simbolică personală, pentru mine. De la preluarea mandatului de Ministru al Economiei şi până în prezent, aceasta este a treia promisiune majoră îndeplinită, după ce statul român a redevenit acţionar majoritat la Şantierul Naval din Mangalia şi după începerea construcţiei efective la proiectul BRUA. Mi-am propus mereu vorbesc mai puţin, dar să fac mai mult şi sunt bucuros că strategia aleasă de la bun început a dat roade atât de importante’.

Prezent la Chişinău pentru ceremonia de semnarea documentelor tranzacţiei, Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, s-a întânit cu Premierul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip, prilej pentru a aborda subiecte de ţin de consolidarea relaţiilor economice bilaterale.

La rândul său, Directorul General al Transgaz, domnul Ion Sterian, a adresat mulţumiri partenerilor din Republica Moldova şi a declarat: ‘Finalizarea preluării Vestmoldtransgaz a avut loc conform calendarului convenit prin contract şi în acord cu deciziile acţionarilor noştri, exprimate în organele corporative ale societăţii. A fost rezultatul unui proces extrem de complex, iar ambele părţi au făcut eforturi substanţiale pentru realizarea acestui obiectiv. De acum încolo, Transgaz se concentrează să ducă la bun sfârşit proiectul gazoductului Ungheni-Chişinău, care presupune o conductă de aproximativ 120 km, 4 staţii de reglare-măsurare a presiunii gazelor naturale, un nod de măsurare gaze bidirecţional şi construcţia unui complex administrativ’.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs...

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani "sunt pe punctul de a începe", a anunțat...

75 de ani de la bombardamentele atomice la Hiroshima și Nagasaki

Acum 75 de ani, "Little Boy"devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul...