Pokerul este unul dintre jocurile de care nu prea ai cum sa te plictisesti. Asta deoarece dinamica si structura duc, invariabil, catre scenarii diferite aproape de fiecare data. Desigur, si norocul joaca un rol important in ecuatie, asa ca nici cei care sunt considerati extrem de buni nu pot sa ocupe de fiecare data primele pozitii. Pokerul este un joc deschis pentru oricine, indiferent de nationalitate, sex ori religie.
Desi Texas Hold’Em-ul e cel mai cunoscut joc de poker la ora actuala in Romania, exista si alte variatiuni ale jocului demne de luat in seama, cu o organizare interesanta si palpitanta. Fie ca-l incerci live, cu prietenii, sau online, pokerul te cucereste aproape instant.
Omaha, din ce in ce mai aproape de Texas Hold’Em
Fara sa se distanteze foarte mult de regulile si adrenalina prilejuita de Texas Hold’Em, jucatorii de poker au migrat serios in ultima perioada catre Omaha. Originea jocului este necunoscuta, dar de la prima introducere a lui in cazinouri, s-a vazut ca are ceva special. Valoarea mainilor este aceeasi ca la Texas Hold’Em, la fel si rundele de pariere, tot patru la numar (pre-flop, flop, turn si river). Diferenta majora consta in faptul ca dealer-ul imparte jucatorului patru carti in loc de doua. Astfel, jucatorul trebuie sa formeze cea mai buna combinatie din cinci carti posibila, utilizand insa mereu doua carti din mana si trei de pe masa.
Ca si la Hold’Em, exista mai multe tipuri de jocuri Omaha. Vorbim de:
- No Limit Omaha, unde jucatorul poate sa parieze orice suma vreme, in functie de stack-ul pe care il are in fata.
- Pot Limit Omaha, jocul in care cel care trebuie sa actioneze poate paria maximum suma care este in pot in acel moment.
- Fixed Limit Omaha, unde exista o limita predefinita a mizelor care pot fi puse la bataie la fiecare joc si la fiecare runda a unui joc.
Divizat din jocul principal este si Omaha Hi/Lo. Ce aduce el in plus fata de jocul obisnuit? Faptul ca si jucatorul cu cea mai slaba mana obtine jumatate din pot. Astfel, ai doua “cai” de atac atunci cand iti vezi cartile. Doua optiuni inseamna mai multe posibilitati de a forma maini castigatoare, dubland astfel distractia.
Insa cum de a ajuns in ultimul deceniu sa se apropie Omaha de Texas Hold’Em ca numar de jucatori? In principiu, Omaha e mult mai dinamic, ofera mai multa adrenalina. E si putin mai rapid ca timp petrecut si e perfect pentru cei care doresc sa joace la sume fixe.
Incearca 7 Card Stud
Seven Card Stud e un joc putin diferit fata de jocurile de poker pe care obisnuieste sa le joace romanul, insa are un stil care trezeste lejer interesul oricui. Poate necesita o viata intreaga pentru a ajunge sa-l joci perfect, dar tocmai acest aspect il face si mai captivant.
Fiecare jucator primeste sapte carti, neexinstand carti comune. Dintre acele sapte carti, patru sunt cu fata in sus, iar restul cu fata in jos. Sunt cinci runde de pariere, iar la finalul mainii, jucatorul cu cea mai buna combinatie de cinci carti castiga potul. Este nevoie de rabdare si de o doza de memorare a cartilor si de calcul matematic pentru a progresa la acest joc. Cum cele mai multe carti sunt date cu fata in sus, devine obligatoriu sa dezvolti anumite strategii prin care sa-ti dai seama ce carti n-au cum sa mai apara la adversarul din mana curenta. Asadar, 7 Card Stud are un stil unic care te determina sa te joci mai mult, totul pentru a-ti testa limitele.
Deocamdata, tot Texas Hold’Em-ul ramane “regele” variatiunilor de poker. Insa lucrurile se pot inversa rapid. Pokerul cu cinci carti a fost distractia romanilor timp de cateva decenii, iar acum doar cei trecuti de prima tinerete il mai joaca. Viitorul e imprevizibil, dar deocamdata avem foarte multe variante interesante din care sa alegem.