OMS cheamă la un moratoriu asupra administrării celei de a treia doze de vaccin împotriva Covid-19

În timp ce Israelul a început vaccinarea populației sale cu o a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 pentru a face față variantei Delta, iar în Germania este în discuție trecerea la a treia doză în cazul unor grupuri de cetățeni mai vulnerabili, Organizația Mondială a Sănătății cheamă la un moratoriu până la finele lunii septembrie. „Înţeleg grija şi nevoia guvernelor de a-şi proteja cetăţenii de varianta Delta, dar nu putem accepta că sunt anumite ţări care au folosit deja mult prea mult din rezerva globală de vaccinuri”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, citat de CNN. „OMS solicită un moratoriu pentru rapeluri până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie și avem nevoie de cooperarea tuturor, în special de o mână de țări și companii care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri”, a mai declarat oficialul OMS. Instituția consideră că este urgent necesară rezervarea de doze pentru țările unde vaccinarea este cvasiinexistentă. În acest moment, semnalează OMS, 80% din dozele de vaccinuri împotriva Covid-19 merg în țările cu venituri mari sau mijlocii. În timp ce în Europa mai bine de jumătate din populație este în întregime imunizată, în Burundi, spre exemplu, nu a fost administrată până acum nici măcar o doză.

Solicitarea șefului OMS vine în contextul în care mai multe țări au început deja imunizarea cu a treia doză de vaccin, în contextul creșterii infectărilor cu varianta Delta. Israelul a început deja vaccinarea cu a treia doză Pfizer pentru persoanele peste 60 de ani. Ungaria a anunțat luni că au început programările pentru a treia doză de vaccin, fiind prima țară din Uniunea Europeană. Cei eligibili vor putea să facă a treia doză la o distanță de peste 5 luni după a doua. De asemenea, Statele Unite iau în calcul să administreze a treia doză persoanelor care urmează tratamente ori suferă de afecțiuni ce afectează sistemul imunitar.

Reamintim că, la sfârșitul lunii trecute, compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat că o a treia doză de vaccin anti-Covid-19 poate „impulsiona puternic” protecţia împotriva variantei Delta a coronavirusului, comparativ cu schema de vaccinare cu două doze.

Washingtonul respinge apelul OMS

În ciuda intrării în funcțiune a programului Covax, un program internațional de luptă împotriva inegalității vaccinale, rare sunt țările bogate și grupuri farmaceutice gata să furnizeze doze celor ce au cea mai mare nevoie. Aceasta a fost cauza pentru care OMS a ieșit cu apelul la moratoriu privind vaccinarea cu a treia doză. Casa Albă a respins apelul OMS, considerând că Statele Unite «nu au nevoie» să facă alegerea între a administra a treia doză cetățenilor lor și a dona doze țărilor sărace. «Aceasta este o falsă alternativă», a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe…«Noi putem face ambele operațiuni, nu avem nevoie să facem alegere».


- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW