”Chiar dacă nu este vorba de o urgență în sănătatea publică mondială, Covid-19 nu a dispărut”, a susținut directorul regional OMS, Hans Kluge, la o conferință de presă de marți. Curioasă afirmație, dacă reamintim că OMS declara la 5 mai că pandemia nu mai constituie o urgență sanitară mondială, iar acum ni se cere să nu coborâm garda în fața acestui virus. ”Nu trebuie coborâtă garda în fața Covid-19”, virus responsabil de moartea, în continuare, a circa o mie de persoane săptămânal în Europa, a avertizat marți biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății. Iar această cifră este subestimată deoarece scade numărul țărilor care semnalează în mod regulat decesele cauzate de Covid-19, a susținut Hans Kluge, presând în același timp autoritățile să asigure o acoperire vaccinală de cel puțin 70% din populația vulnerabilă.
O maladie complexă, încă puțin cunoscută
În opinia oficialilor ONU, aceasta este o ”maladie complexă pe care noi o cunoaștem încă foarte puțin”. Având în vedere această estimare, putem concluziona că un european din 30 a suferit în ultimii trei ani de un Covid îndelungat. Iar calculele ne duc la circa 36 milioane de locuitori ai regiunii europene, ce include 53 țări – ce se întind până în Asia centrală – ce au fost loviți de Covid lung.
”Noi trebuie să continuăm să acordăm atenție sechelelor pe termen lung ale Covid-19… Ele continuă să aibă un impact profund asupra sănătății în lumea întreagă ce nu poate fi neglijat” , a declarat și responsabila OMS pentru situațiile de urgență, Catherine Smallwood.
// OMS: ”Covid-19 nu a dispărut” //.
Iara … a’nviat mortu’ / cel ce pe directe, cam ase o zicea : //De-am sta numai pe contributiile tarilor lumii, am muri de foame//.