Statele Unite au anunțat o nouă serie de vânzări de arme Taiwanului, de data aceasta atingând un total de 1,1 miliarde de dolari. Tranzacția are loc la doar o lună de zile după vizita la Taipei a președintei Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, vizită ce a provocat o reacție de-a dreptul furioasă la Beijing. În acele zile, China a lansat cele mai ample manevre militare din istoria insulei, derulate în zone maritime ce înconjurau din toate părțile insula. Beijingul a reacționat vineri în aceeași manieră și la noile tranzacții de armament. Vineri, purtătorul ambasadei Chinei la Washington, Liu Pengyu, a amenințat Statele Unite cu ”contra-măsuri legitime și necesare” în cazul în care nu renunță la această vânzare de arme Taiwanului .
Guvernul american, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat, a aprobat vânzarea către Taiwan, contra a 355 milioane de dolari, a 60 rachete Harpoon, capabile să scufunde nave de război sau drone, a 100 rachete cu rază scurtă de acțiune Sidewinder (85,6 milioane dolari), capabile să intercepteze rachete sau drone și un contract de mentenanță pentru sistemul de radare în Taiwan, evaluat la 665 milioane dolari. Aceste tranzacții, a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, ”servesc interesele economice și de securitate națională ale Statelor Unite, susținând eforturile Taiwanului de a-și moderniza forțele armate”.
Începând din 2010, Statele Unite au informat Congresul că vânzările de arme către Taiwan au depășit 35 miliarde de dolari, a mai precizat Departamentul de Stat, care a decis aceste tranzacții. Pentru a se concretiza, aceste vânzări trebuie aprobate de Congres, acord aproape sigur de obținut în condițiile în care acordarea de ajutor militar Taiwanului beneficiază de un larg sprijin în rândul aleșilor americani.
Fix pe zisa : // intarate-i drase , ca ase imi plase ! //